Skip to main content
ózonréteg ENSZ jelentés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Korábban is hírt adott már a média arról, gyógyul az ózonréteg, most azonban ismét megerősítést nyert, fokozatosan, de biztosan javul az állapota, adott erről hírt az MTI.

Pozitív változás

Az ENSZ megbízása alapján minden negyedévben felmérést végez egy tudományos testület, hogy változik a Földet védelmező ózonréteg vastagsága, illetve mekkora, milyen a kiterjedése az ózonlyuknak.

hirdetés

Paul Newman, a testület társelnöke szerint a javulás jelentős, és ha a folyamat tovább tart, - márpedig erre minden esély adott -, akkor 2040-re, 2045-re pedig az Északi-sarkvidék felett is, akár már 30 kilométer vastagságú lehet az ózonréteg, ami megfelelne az 1980 előtti állapotoknak.

A javulást már 4 éve is észlelték, de akkor még jóval kisebb volt a változás, azóta erősödést mértek.

A társaelnök kitért még arra is, hogy évente kétmillió ember szenved vagy hal meg az ózonlyuk miatt kialakuló különbőzö betegségekben, így például szürkehályogban vagy bőrrákban, ami az ózonréteg vastagodásával elkerülhetővé válik.

Nemzetközi összefogás a klímaváltozás elleni harcban is?

A nemzetközi összefogás eredményeképpen 1987-ben írták alá Monreálban azt a jegyzőkönyvet, melynek kapcsán betiltották azokat a vegyi anyagokat, melyek felelősek voltak az ózonlyuk kialakulásért.

Petteri Taalas, a Meteorológia Világszövetség főtitkára szerint az összefogás pozitív példa lehet a globális felmelegedés elleni harcban is.

Reméljük, igaza lesz...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Bezárult az ózonlyuk az Északi-sark felett

Forrás: MTI - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Engin Akyurt képe a Pixabay -en.

TOP 5