Csendes-óceán eltűnés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Csendes-óceán napjai meg vannak számlálva egy számítógépes szimuláció szerint. A jó hír, hogy addig még van 300 millió évünk

Ha szerencsénk van, még az egymilliárdodik születésnapját is megünnepelheti, mielőtt végleg eltűnik a világból - írja a Science Alert.

hirdetés

Az ausztrál Curtin Egyetem kutatói azonban úgy vélik, hogy az óceán valószínűleg még ezt megelőzően eltűnik, utolsó éveiben pedig már nem fog hasonlítani arra a hatalmas kék óceánra, ahogyan ma ismerjük.

A Csendes-óceán minden évben néhány centiméterrel zsugorodik, amióta szuperóceánként körülvette az utolsó szuperkontinenst, a Pangeát. Ez az ősi óceán számos szubdukciós zónának ad otthont (szubdukciós zónának nevezzük azt a területet, ahol a kőzetlemezek egymásnak ütköznek).

A Csendes-óceáni lemez minden évben néhány centiméterrel az Eurázsiai és az Indo-Ausztráliai lemez alá csúszik, és ezzel az Észak-Amerika, Ázsia és Ausztrália közötti távolságot csökkenti.

A tudósok között nincs egyetértés abban, hogy a következő szuperkontinens hogyan fog kinézni, vagy miként fog kialakulni, egy dolog azonban biztosnak tűnik:

A SZIMULÁCIÓ SZERINT A CSENDES-ÓCEÁN HALÁLRA VAN ÍTÉLVE.

Vannak tanulmányok, amelyek szerint a ma táguló Atlanti-óceán a jövőben zsugorodni kezdhet, és ezáltal egy szuperkontinens jön létre, amelyet egy szuper Csendes-óceán fog körülölelni. A Curtin Egyetem kutatói azonban nem értenek egyet ezzel az elmélettel.

ŐK ÚGY VÉLIK, EGY MÁSODIK PANGEA-SZERŰ KONTINENS HELYETT EGY OLYAN ÓRIÁSFÖLDRÉSZ JÖNNE LÉTRE, AMELYBEN ÉSZAK-AMERIKA ÖSSZEÜTKÖZIK ÁZSIÁVAL, LÉTREHOZVA AMASIÁT.

Ausztrália kimarad ebből a páros elnevezésből, de a 4D geodinamikai modellekben úgy tűnik, hogy a déli félteke kontinense fontos szerepet játszik a Csendes-óceán megmaradt részének bedugaszolásában.

Az ausztrál kutatók legújabb szimulációi a jelen és a múlt valósághű lemez- és köpenyparaméterein alapulnak, amelyeket aztán egy szuperszámítógépen szimuláltak.

"Az elmúlt kétmilliárd év során a Föld kontinensei 600 millió évente ütköztek össze, hogy szuperkontinenst alkossanak, amit szuperkontinens-ciklusnak nevezünk"

- mondja Chuan Huang geológus, a kutatás vezetője.

Azzal, hogy számítógép segítségével szimuláltuk a Föld tektonikus lemezeinek várható fejlődését, sikerült megmutatnunk, hogy kevesebb mint 300 millió év múlva valószínűleg a Csendes-óceán fog bezáródni, lehetővé téve Amasia kialakulását, megcáfolva ezzel néhány korábbi tudományos elméletet"

- tette hozzá.

Az új szimuláció szerint Amasia kialakulásakor a Csendes-óceán, és nem az Atlanti-óceán vagy a Karib-tenger fog elpusztulni. A jelenlegi modellben Amasia akkor jön létre, amikor az óceánkéreg felső rétegének meggyengülése miatt a Csendes-óceán bezárul.

Amasia megalakulásával az általunk ismert világ drasztikusan meg fog változni; a tengerszint várhatóan alacsonyabb lesz, a szuperkontinens belsejében pedig elképesztő szárazság fog uralkodni magas napi hőmérsékleti ingadozásokkal.

A teljes tanulmány a National Science Review folyóiratban olvasható.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Nem sokáig véd már minket a Csendes-óceán

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Наталья Коллегова képe a Pixabay -en.

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu