Skip to main content
Egyesült Arab Emírségek felhővetés eső

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A bolygó egyik legszárazabb térségében található ország a felhővetés módszerével indítaná meg az esőzést

Felhővetés

Miközben egy iker turbólégcsavaros repülőgép felszáll a sivatagi tájon, több tucat sótartállyal a szárnyain, az Egyesült Arab Emírségek meteorológiai tisztviselője, Abullah al-Hammadi felhőképződmények után kutat a számítógépek képernyőjén – írja a Reuters.

hirdetés

A tengerszint feletti magasságba érve a repülőgép sófáklyákat bocsát ki a legígéretesebb fehér felhőkbe, remélve, hogy ezzel felhőszakadást okoz.

A felhővetés megköveteli az esőfelhők meglétét, a probléma, hogy ez nem mindig adott

– nyilatkozta Hamadi, az Egyesült Arab Emírségek Nemzeti Meteorológiai Központjának esőjavítási műveletekért felelős vezetője.

A világ egyik legforróbb és legszárazabb régiójában található Egyesült Arab Emírségek vezető szerepet tölt be a felhők mesterséges kialakításában és a csapadék mennyiségének növelésében. A tisztviselők szerint a felhővetés segíthet ebben.

A felhővetés évente körülbelül tíz-harminc százalékkal növeli a csapadékarányt. Számításaink szerint ez a módszer sokkal olcsóbb, mint a sótalanítási folyamat

– magyarázta Hammadi. 

Edward Graham, a brit Highland and Islands Egyetem meteorológusa szerint az Egyesült Arab Emírségekben felhővetéshez használt só nem károsítja a környezetet.

A szénlábnyomot tekintve a felhőkbe felrepülő repülőgépek csak apró gépek, ha összehasonlítjuk a bolygón közlekedő több milliárd autóval és a naponta közlekedő hatalmas repülőgépekkel, ez csak egy csepp a tengerben

– tette hozzá.

Nem az Egyesült Arab Emírségek az egyetlen ország, ahol mesterséges módszerekkel próbálnak esőt fakasztani: Kína is a vegyszerek segítségéhez fordult a szárazság miatt.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Squirrel_photos képe a Pixabay -en.

TOP 5