Skip to main content

yellowstone-i szupervulkán fenyegetés Föld kitörés átlaghőmérséklet csökkenés 

A yellowstone-i szupervulkán fenyegetést jelent az egész világra: nem tudni, 10 vagy 10 000 év múlva fog-e kitörni, azonban a hatása számos faj kihalásához vezetne világszerte; a mérgező hamu a világ minden pontjára eljuthatna, aminek eredményeképp akár 15 Celsius-fokot is csökkenne a föld átlaghőmérséklete.

Az Egyesült Államok Wyoming, Montana és Idaho szövetségi államainak területén található Yellowstone Nemzeti Park a világ egyik legrégibb nemzeti parkja.

hirdetés

Azonban azt sokan nem tudják, hogy olyan 10 kilométeres vulkán nyugszik alatta, amelynek a kitörése

PERCEKEN BELÜL MILLIÓK ÉLETÉT FENYEGETNÉ: KÉTMILLIÓ TONNA MÉRGEZŐ KÉNSAVAT JUTTATNA A LÉGKÖRBE, AMIVEL HÁROM TELJES ÁLLAMOT TUDNA RÖGTÖN LEROMBOLNI. 

A vulkán magjában jelenleg annyi anyag van, hogy azzal tizennégyszer lehetne feltölteni a Grand Canyont – írta meg közleményében a Viasat Nature csatorna, amely hétvégén mutat be erről egy dokumentumfilmet.

A tudósok előrejelzése szerint a kitörés első 24 órájában a forró hamu akár 1600 kilométerre is eljuthat a Yellowstone Nemzeti Parktól, a következő napokban aztán egész Amerikát hamu temetné be, amitől az élőlények java megfulladna. 

Azonban Európa sem lenne biztonságban:  mindössze 72 órán belül elérhetné hazánkat is, és ha elég magasra jutna, akkor a világ minden pontját érintené, ami számos faj kihalásához vezetne világszerte.

A kitörést követően akár egy egész évtizedre 10-15 fokot csökkenhetne a föld átlaghőmérséklete.

Az óriásvulkán egyébként eddig háromszor tört ki: először 2 millió, majd 1,3 millió, végül 640 ezer évvel ezelőtt.

A tudósok szerint újbóli kitörése elkerülhetetlen, csak azt nem lehet tudni, hogy ez 10 vagy 10 000 év múlva következik majd be. 

(via HVG

 
Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5