Skip to main content

 

Az északi-sarki jeget a két Celsius-fokos hőmérsékleti limit betartása sem mentheti meg szakértők figyelmeztetése szerint.

A klíma két Celsius-fokkal történő melegedésének hatására a Jeges-tenger négyévente teljesen jégtelenné válik a nyári hónapokban - olvasható a Nature Climate Change című szaklapban megjelent két tanulmányban.

hirdetés

Ha viszont az iparosodás előtti időkhöz képest csak 1,5 Celsius-fokban sikerülne korlátozni a Föld felmelegedését, a Jeges-tenger csupán 40 évente lenne teljesen jégmentes. Az 1,5 Celsius-fokos célt a 2015-ös párizsi ENSZ-klímakonferencián a klímaváltozás által erőteljesen érintett államok nyomására foglalták a szerződés szövegébe.Eszerint a felmelegedést lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban, de legalábbis jóval 2 Celsius-fok alatt kell tartani.

Alexandra Jahn, az egyik tanulmány szerzője, a boulderi Coloradói Egyetem munkatársa elmondta: nem számított arra, hogy fél Celsius-fok "ilyen nagy különbséget jelent".

A szakértők szerint ugyanakkor a 1,5 Celsius-fokos cél szinte tarthatatlan.Az elmúlt nyáron az északi-sarki jég 4,64 millió négyzetkilométerre zsugorodott, de ezzel még mindig jóval nagyobb területű volt, mint az eddigi legnagyobb veszteséget regisztráló évben, 2012-ben, amikor 3,39 millió négyzetkilométeres kiterjedésű volt.

A kutatók szerint azonban a hosszú távú tendencia egyértelmű: az északi-sarki nyár jégterülete összességében 40 százalékkal zsugorodott. A helyzet különleges drámaiságát adja, hogy a veszteség nemcsak következménye, hanem egyben felgyorsítója is a klímaváltozásnak. A jég napfényt visszaverő hatása ugyanis nem érvényesülhet, nagyobb a sötét, jégmentes területek kiterjedése, ami növeli a fény elnyelését - ezáltal tovább növekszik az óceánok hőmérséklete.

Friss tanulmányok szerint az Északi-sarkon egyes téli napokon akár 10 Celsius-fokkal is melegebb lehet, mint Európában és Észak-Amerikában. Egy még elrettentőbb modell szerint ha a globális felmelegedés mértéke három Celsius-fokos lesz, az Észak-sarkvidék minden nyara jégmentessé válik - állapították meg kanadai szakértők.

(MTI)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: wikipédia

TOP 5