Skip to main content

 

Az emberek elképesztő hőmérsékleti szélsőségeket is képesek kibírni, mivel az izzadással hűthetik magukat. Csakhogy az izzadás sokkal kevésbé hatékony, ha a hőséggel együtt a páratartalom is megnő. Ha a levegő túl forróvá és párássá válik, az akár halálos hőgutához is vezethet.

A legfrissebb klímamodellek azt mutatják, hogy a globális felmelegedés a túlélhetőség határára tolja az éghajlatot egyes régiókban.

hirdetés

Ez nem holnap fog bekövetkezni, de már a nem túl távoli jövőben megtörténhet. A Nature Climate Change-ben most megjelent egy új tanulmány, ami szerint a Perzsa-öbölben a vártnál hamarabb következhet be katasztrofális éghajlatváltozás.

Mivel a Perzsa-öbölbeli országok kulcsfontosságú beszállítója a fosszilis tüzelőanyagoknak és az olajnak,

ha a térség lakhatatlanná válik, azt az egész világ meg fogja érezni – feltéve, hogy még mindig olajat fogunk használni, mire megtörténik a baj.

Christoph Schar klímakutató szerint a Perzsa-öböl térsége különösen veszélyeztetett a magas hőmérséklet és a magas páratartalom szempontjából; a felmelegedő tengerekből a szél a szárazföld felé fogja sodorni a párás levegőt.

A víz itt viszonylag sekély, így sokkal több hőt tud felszívni, mint más óceáni öblök.

A tanulmány szerzői, Jeremy Pal és Elfatih Eltahir kétféle szimulációt futtattak. Az egyiket olyan üvegházhatás-kibocsátási mutatókkal tervezték meg, ami a hagyományos kibocsátási értékekre alapul; a másikban csökkentették ezeket az értékeket.

Az eredmények azt mutatták, hogy ha nem változik semmi, a régió fejlődése 30 éven belül megbénulhat.

Mindez azt jelenti, hogy szinte lakhatatlanná válik Irán, Szaúd-Arábia, Katar, Dubaj, illetve az Egyesült Arab Emírségek.

Pal és Eltahir szerint ez a fosszilis energiahordozók kitermelésén is érződni fog.

A helyi problémák ennél is súlyosabbak lesznek: a kiugró hőmérséklet és páratartalom együttese tömeges halálozásokhoz vezethet.

Forrás - A képen Dubaj látható napkeltekor, forrás: pixabay

TOP 5