Skip to main content

 

A hőség véget ért az ország nagy részében, de ami helyette jött, az sem sokkal jobb. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész ország területére riasztást adott ki vasárnapra, a Dunától keletre fekvő országrészre egy megye kivételével a legmagasabb, vörös riasztás van érvényben, míg Nógrádban és a Dunántúlon a narancssárga.

A viharzóna szombaton a délutáni órákban érte el az ország nyugati részét (a Balaton környéki villámlásokról itt látványos képeket és videókat talál), vasárnap kora reggel a Budapest-Szeged tengelyen voltak, illetve vannak zivatarok, helyenként felhőszakadás - látható az időkép.hu térképén. A fővárosban és térségében 8 óra előtt nem sokkal 19-20 fokot mértek, míg a kelet-alföldi régióban, amit még nem ért el a vihar, 25-26 fok volt.

hirdetés

Az előrejelzés szerint a kora délelőtti órákig marad a Duna vonalában és a Duna-Tisza közén ez a zivaros idő, helyenként 15-30 mm csapadék is eshet. Késő délutánig általában nyugodt lesz a légkör, csak néhány helyen fordulhat elő rövid zivatar. Estétől azonban több hullámban érik el dél, délkelet felől zivatarzónák az országot, így éjfélig összességében sokfelé lehet zivatar felhőszakadással, rövid idő alatt 20-60 mm eső eshet.

Térképen itt követhető, hol alakulnak ki zivatargócok, hol van éppen zápor vagy zivatar. 

A meteorológiai szolgálat szerint emellett nagyobb jég, károkozó szél is előfordulhat, főleg a Dunántúl délkeleti felén és a Duna-Tisza köze déli részén. A viharok gyakorisága és hevessége szempontjából legkevésbé érintett területnek ma az északkeleti országrész látszik - olvasható az előrejelzésben.

Az Alpokalján a napi középhőmérséklet ma már többfelé 25 fok alatt marad. Kelet felé haladva azonban egyre magasabb középértékekre lehet még ma is számítani, a Dunától keletre 26-28 fokos napi közép várható.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: idokep.hu

TOP 5