Skip to main content

Mérések szerint egy ideje ismét megerősödni látszik az ózonréteg. Markus Rex, a bremerhaveni Alfred Wegener Légkör- és Tengerkutató Intézet potsdami kirendeltségének kutatója tanulmányában bemutatja, hogy milyen változások történtek az ózonlyuk léte miatt a Földre jutó káros UV-sugárzás mértékét illetően.

Az ózonréteg megközelítőleg az ezredforduló óta vastagszik. Az UV-sugárzás intenzitása azonban a légszennyezettség csökkenésével nemhogy visszaesett volna, hanem tovább növekedett. A jelenség a tiszta levegővel áll összefüggésben. A kén-dioxidot illetően nagy előrelépések történtek, a savas esőkért is felelős, egészségkárosító gáz manapság kisebb mértékben szabadul fel, mint néhány évtizede. A kén-dioxid a légkörben apró cseppeket alkot, amelyek visszaverik a napfényt és az UV-részecskéket is. Mivel csökkent a légszennyezés, ez a hatás is csökkent.

A montreali megállapodás, ami az ózonréteg védelmében olyan intézkedéseket vezetett be, mint az FCKW-gázok (fluor-klór-szénhidrogén-gázok) tilalma, sikeresnek bizonyult. Az FCKW-gázok koncentrációja csökkent, ám ezek hosszú élettartamú gázok, évtizedeken át jelen vannak a légkörben. Az FCKW önmagában kismértékben okoz ózoncsökkenést, a nagy hideg hatására viszont agresszívvé válik. Ezek a nagyon alacsony hőmérsékletek csak a sarkköröknél fordulnak elő, ezért a Északi- és a Déli-sarknál nem figyelhető meg az ózonréteg állapotának javulása.

Forrás: Erdély.ma

TOP 5