Skip to main content

Nemrég a Hír Tv is beszámolt arról Felfedező c. műsorában, hogy egyre több dél-amerikai vállalkozó lát lehetőséget pillangók tenyésztésben és észak-amerikai értékesítésében, ahelyett, hogy hagyományos életmódját folytatva, pusztítaná természetes környezetét, leginkább az esőerdőt.

A pillangóknak nagy keletje van az Egyesült Államokban, de a műsorban bemutatott család szállít a világ más tájaira is.

A pillangóházak igen csak látogatott intézmények, mivel semmi mást nem tartanak benne, csak lepkéket. Természetesen a legszínpompázatosabbakat, hisz ezekben a rovarokban lehet leginkább gyönyörködni. Egyes parkokban az állatok egész élete, bölcsőtől a sírig nyomon követhető. Szakavatott túravezetők tájékoztatják az érdeklődőket akár a bebábozódásról, akár a pillangók táplálkozásáról, ki mire kíváncsi. Ismertek olyan „attrakciók” is, amikor a lepkék éppen kikelnek a bábokból. Ez közkedvelt látványosság.

Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykertben kizárólag nyáron működő lepkeház 45 tengerentúli nappali lepkefajt mutat be. A kifejlett példányok életciklusa mellett (étkezés, repülés, párosodás stb.) a bábok és az azokból kikelő imágók, azaz a teljesen kifejlődött (szárnyas) rovarok is megcsodálhatók. Iskolai vagy óvodai gyermekcsoportok tematikus vezetést is igényelhetnek, igaz, ehhez előzetes bejelentkezés szükséges, melynek feltételeiről itt lehet olvasni. http://infovilag.hu/hir-17955-latogathato_lepkekert_esti_seta_pesti_al.html

A színpompás, gyönyörű rovarcsoportnak hazánkban legalább 2500 faja él, többségük azonban éjszakai életmódot folytat, így csak ritkán láthatók. Hazánk legnagyobb faja, a nagy éjjeli pávaszem (Saturnia pyri) is éjszaka aktív. Szárnyfesztávolsága a 15 cm-t is meghaladhatja. Mivel hernyója különböző gyümölcsfákon él, így településeken, pl. pincékben, fáskamrákban is találkozhatunk vele.

Az elmúlt években az ENSZ kezdeményezésére Afrikában is pillangófarmok kialakítását indították el, védendő az esőerdőket. A projekt Kenyában a Kipepeo, míg Tanzániában az Amani nevet kapta. A rovarok tenyésztése elviekben nem túl nehéz, így az ott élő lakosság is könnyen megfelelő alternatívát talál a túléléshez, melyhez komolyabb ráfordítás sem szükséges. Vélhetően a pillangók tenyésztése életük végéig is eltarthat, hisz utánpótlásra – a rovarok rövid élettartama miatt - igen gyakran és mindig is szükség lesz Európában és az Államokban.

Ugyan egy-egy lepke faj drámai csökkenéséről is írt a sajtó az elmúlt évben, az állandó tenyésztés ellenére nem pusztulhat ki egy faj sem, hisz a legtöbb pillangó több száz utódot képes örökíteni. A tenyésztés ráadásul állandóan igényli az erdő fenntartását is, hisz a hím lepkéket onnan kell befogni ahhoz, hogy a genetikai állomány friss maradhasson.

Miért létérdek Európában is, hogy az afrikaiak ne irtsák az esőerdőket? Köztudott, miszerint az esőerdő a Föld tüdeje, így olyan szolgáltatást nyújt, mely egyedülálló a bolygón. Megköti a CO2-ot, mely a Föld felmelegedésének egyik legfőbb oka. Ha Afrikában irtják a vadont, nyilvánvalóan kisebb a globális szolgáltatás, így Európa, azon belül pedig Magyarország is melegszik. A melegedésnek számos káros hatása ismert. E helyen elég csak utalni arra, hogy hazánkban a szárazság döntő hatással bír a mezőgazdaságra, és így élelmiszertermelésünkre. Pár aszályos érv kétségtelenül áremelkedéshez, életvitelünk megnehezüléséhez vezetne, ezért ma már nyilvánvaló, miszerint ritka a környezetvédelmen belül a helyi probléma. Időben és térben elnyúló hatásait tekintve manapság már minden probléma globális.

Végezetül gyönyörködjünk egy kicsit a színpompás rovarokban.

?rel=0" frameborder="0" width="640" height="360" style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;">


Béer

Forrás:
jed.sagepub.com Harnessing Butterfly Biodiversity for Improving Livelihoods and Forest Conservation: The Kipepeo Project http://jed.sagepub.com/content/12/1/82.abstract
trust.org Butterfly farming in decline as climate change hits stocks http://www.trust.org/alertnet/news/butterfly-farming-in-decline-as-climate-change-hits-stocks/ 

Kapcsolódó anyagaink:
Az afrikai esőerdő kritikus helyzete Kongóban. Harc az erdők, az ott élők, és nem utolsó sorban a levegő megmentéséért.
http://www.utajovobe.eu/hirek/klimavaltozas/206-afrikai-esoerdo-kritikus-helyzete-kongoban

TOP 5