Skip to main content

Az eVolo építészeti magazin minden évben megrendezi a maga felhőkarcolós versenyét (Skyscraper Competition), új technológiák és anyagok, globalizáció és digitális forradalom mottóval. A verseny célja, hogy tehetséges fiatalok megmutathassák építészeti elképzeléseiket és vizuális látásmódjukat. Idén a kínai Zhi Zheng, Hongchuan Zhao és Dongbai Song nyerték meg a versenyt a himalájai víztoronnyal (The Himalayas Water Tower), mellyel a kínai alkotók a klímaváltozásra és hatásainak tompítására próbáltak választ adni.

Ha a sarkköri területeket nem számítjuk, a Földön a legtöbb gleccser a Himalájában található, szám szerint a Föld édesvíz készletének 40%-a, mintegy 55.000 gleccser formájában. A klímaváltozásnak köszönhetően a hatalmas jégtakaró olvadása közvetlen fenyegetést jelent Ázsiában, különösen azok a települések vannak veszélyben, melyek a gleccserek táplálta folyók mentén helyezkednek el.

A hegyekbe tervezett Himalája Víztorony valójában egy víztározó, amely az alacsonyabban fekvő területek vízelosztását szabályozza. A víztoronyból igény szerint bármennyi elhelyezhető. Az esős időszakokban összegyűjti a vizet, megtisztítja és lefagyasztja későbbi használatra. Aszály idején is elegendő vízmennyiség állhat rendelkezésre, miközben a víztározó a jövő generációinak is "félretesz" némi folyadékot.

A víztorony alsó része hat, egymásba fonódó csőből áll, melyeken keresztül a vizet összegyűjtik és tárolják. A torony felső részében található négy hengerben fagyasztják a vizet. Az alsó és felső részt összekapcsoló mechanikus  rendszer tisztítja a vizet, valamint szabályozza a folyó- és fagyasztott víz arányát. A torony legalján kiépített csatornarendszer szabályozná a víz áramlását a lenti településekre és összekötné a hegyeket a falvakkal.

Forrás: http://vizpartifejlesztesek.blog.hu/2012/09/22/felhokarcoloval_az_eghajlatvaltozas_ellen_a_himalajaban

TOP 5