Skip to main content
dohánygyár csikk hulladék költség

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Spanyolországban az év elején új szabályozás lépett életbe. A dohánygyáraknak kell ezentúl megfizetniük a csikk eltakarításának a költségét, írja a Guardian. 

Több millió csikk évente

A hulladék több millió csikket feltételez éves szinten, melynek eltakarítása a közterületeken embert próbáló, és így költséges feladat.

hirdetés

Ezt a költséget akarja áthárítani a január 6-án hatályba lépett környezetvédelmi jogszabály, azt azonban még nem lehet tudni, hogy szerez majd érvényt a jogi normának a kormány, azaz hogy fogja a takarítást elvégezni, és mi alapján fog a jogosult számlázni.

Egy biztos

A költség áthárítását a gyártók a fogyasztókra fogják terhelni, akik egyébként, mint köztudott, „nem vétlenek“ a szemetelésben.

Egy Katalóniában végzett tanulmány szerint az egy lakosra eső takarítási költség 12 és 21 euró között mozog, az összköltség pedig elérheti az egymilliárd eurót is.

A kormány nem titkolt célja a dohányzás visszaszorítása, kérdés, az új jogszabály mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket, illetve mennyire lesznek eredményesek azok a felvilágosító kampányok, amiket a gyártóknak kell kifejteniük, és finanszírozniuk azért, hogy a fogyasztók hagyjanak fel a szemeteléssel.

Az új törvény betiltja az egyszer használatos tányérok, poharak, szívószálak és evőeszközök, vattapamacsok alkalmazását is, hogy kevesebb legyen a kommunális hulladék.

A jogszabály összhangban van az EU irányelvével, mely a „szennyező fizet“ elve alapján a környezetszennyezőket kötelezi a költségek megfizetésére.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A spanyol kormány négy eurót fizetne egy doboz cigarettacsikkért

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Brian Yurasits on Unsplash 

TOP 5