Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

újratölthető fogkrém 

Nem csak legenda, tényleg létezik a közös családi fogkrémtubus dilemmája, miszerint középen nyomjuk-e meg a teli tubust, mivel ott a legkényelmesebb, vagy a végén, hogy később ne kelljen átpréselni a már kinyomott részen is a mögötte maradt fogkrémet.

Az egyik megoldás, hogy mindenki saját tubust használ, de egy spanyol dizájner cég most kitalálta a másikat.

A fogkrémgyártók sokat újítottak a fogkrémeknél az elmúlt évtizedekben, de egyvalami továbbra is változatlanul megmaradt: a kiszerelés formája, vagyis a fogkrémtubus. Ezen az égvilágon semmilyen újítás nem történt, leszámítva talán a csíkos fogkrémet, ezért a fogkrémeket ma is tubusban vásárolhatjuk meg.

A tubus használata eleinte nagyon könnyű, hiszen csak megnyomjuk és máris jön a fogkrém, a kiszáradás ellen pedig kupakkal zárhatjuk le a használat után. Azonban minél jobban fogy a fogkrém, annál inkább rémálommá válik a kinyerése a tubusból, hiszen egyre inkább a nyílás felé kell préselni a tartalmát.

Ezen a kellemetlen élményen tovább ront az, ha a családból valaki középről kezdte használni, hiszen ekkor át kell nyomni a krémet a megüresedett szakaszon is, az utolsó adagok kinyerése a tubusból pedig kifejezetten jelentős erőfeszítést kíván, sőt, teljesen sosem lehet kinyerni azt. További gondot jelent, ha a sok hajtogatástól a tubus megreped és olyankor a repedésen is jön a fogkrém.

Egy spanyol cég, a Tatabi Studio a karantén időszakában megalkotta a fogkrémtubus alternatíváját, ez pedig nem másból ered, mint az évtizedek óta velünk lévő pumpás szappanból. 

Vagyis a 2020-as év egyik újdonsága lehet a pumpás fogkrém, ami megszabadít a fogkrémtubus eddigi rémálmaitól.

Az IKI márkanévvel ellátott fogkrémtartály ugyanakkor nemcsak egyszerű lemásolása a szappant tartalmazó pumpás hasonmásának. 

A tervezés során hangsúlyos szerepet kapott a környezetvédelem, ezért az IKI fogkrémtartályokat újratölthetőre tervezték. A megszokottól eltérően azonban nem a tetején, hanem az alján kell újratölteni a tartalmát. Ezzel egy tartály folyamatosan, hosszabb ideig is használható marad. A tartályok ráadásul újrahasznosított műanyagból készülnek.

A fogrémtartályok színvilágát egy, a cég valenciai otthonától nem túl messze lévő spanyol szigetnél, a menorcai öbölben történt fürdés inspirálta. Menorca egy gyönyörű, békés sziget, ahol a környezetet tiszteletben tartják.

Ez a hely az összes olyan értéket őrzi, amelyet a cég képvisel: fenntarthatóság, természet, frissesség és elegancia. 

A tartályok színválasztéka a tengert és a szigetet ábrázolja, a tartály alakját pedig a sirály ihlette.

A koronavírus-járvány okozta lassulás azonban nem csak ihlette az IKI fejlesztését, de egyben akadályozta is, hiszen az ilyenkor szokásos teszteket, próbákat nem tudták még befejezni, így egyelőre várni kell arra, hogy a termék forgalomba kerülhessen.

Forrás: Thedieline.com

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: TATABISTUDIO