Skip to main content

 

Január elsejétől betiltaná Magyarországon az egyszer használatos műanyag italpoharak, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasakok forgalomba hozatalát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az Országgyűlésnek szerdán benyújtott törvénytervezet szerint - közölte Boros Anita szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára emlékeztetett: a korábban elfogadott klíma- és természetvédelmi akcióterv már tartalmazta egyes egyszer használatos műanyageszközök forgalomba hozatalának betiltását.

hirdetés

A most beterjesztett javaslat szerint a magyar kormány január elsejétől, az uniós előírásnál korábban vezetné be a tiltást az egyszer használatos műanyageszközök (például fültisztító pálcika, szívószál, műanyag tányér és evőeszközök), továbbá az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatalával kapcsolatban.

Emellett az EU-nál szigorúbb szabályokat vezet be, hiszen a könnyű és nagyon könnyű műanyag hordtasakok és az expandált polisztirolból készülteken túli egyéb egyszer használatos műanyag italtárolók forgalomba hozatalát is betiltják 2021. január 1-től - tette hozzá.

A betiltott termékek gyártóinak alternatív termékek gyártását javasolják, amihez innovatív megoldásokra is szükség van - mondta az államtitkár, megjegyezve: 2020-tól évente 5 milliárd forintot biztosítana a kormány a tiltással érintett termékeket gyártó cégek technológiaváltására, a helyettesítő termékek gyártóinak kapacitásbővítésére, új gyártósorok beszerzésére.

Boros Anita kifejtette, hogy

az uniós szintű szabályok Európa tengereiben és tengerpartjain tíz leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termék forgalomba hozatalára, valamint a tengerben elvesztett vagy szándékosan otthagyott halászeszközökre terjednek ki. A tengerparti, óceáni hulladék 85 százaléka műanyag, ezek az egyszer használatos termékek együtt az összes tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki.

Emellett számos egyéb műanyagtermék vonatkozásában kell bevezetni korlátozó intézkedéseket a tagállamoknak, így például csökkenteniük kell majd a műanyagból készült élelmiszertároló edények és poharak használatát.

A gyártók hozzá fognak járulni a hulladékgazdálkodás és -eltávolítás, valamint az egyszer használatos műanyag termékekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő intézkedések költségeihez - tette hozzá.

A tagállamoknak 2025-re kell gondoskodniuk arról, hogy az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékát begyűjtsék, például visszaváltási rendszerek révén.

Bizonyos termékeket világos és szabványos címkével kell ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, illetve, hogy annak milyen káros hatása van a környezetre, mennyi műanyagot tartalmaz - sorolta az államtitkár az előírásokat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: MTI - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5