Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

tulipán koronavírus 

A tökéletes tavaszi időjárás dacára súlyos válságba került a holland virágipar, amelyre az új koronavírus által okozott világjárvány gyors terjedése két héttel ezelőtt mérte az első brutális csapást.

Az igazi nehézségek március közepén kezdődtek, amikor számos országban megtiltották a tömegrendezvényeket, elkezdték törölni a repülőjáratokat és korlátozni az emberek szabad mozgását.

A Royal FloraHolland március 13-án tartott aukcióján a virágok nagyjából negyedét már nem tudták értékesíteni, a következő héten, hétfőn pedig már a felét sem. Az árak két hét alatt több mint 50 százalékkal csökkentek.

A termelők igyekeznek megmenteni, amit tudnak, raktárakban vagy a mezőkön, de a realitás az, hogy idén a vágott virágok túlnyomó részéből valószínűleg hulladék lesz. A veszteség óriási.

Jelenleg a forgalom a megszokottnak mindössze 30 százalékát teszi ki, és ez az év legforgalmasabb időszaka 

- mondta Michel van Schie, a holland virágtermelők legnagyobb szövetkezete, a Royal FloraHolland szóvivője.

Márciusban a virágárveréseken gyakran haladja meg a forgalom értéke a 20 millió eurót, és az értékesítés a húsvéti ünnepek és az anyák napja közeledtével erős marad.

A vágott virágok és dísznövények globális exportjának 35 százaléka, évi 6,2 milliárd euró értékben, Hollandián keresztül bonyolódik. Ennek túlnyomó része a holland kertészetekre esik, de jelentős az afrikai és latin-amerikai termelők részesedése is. Nagyjából 150 ezer ember dolgozik az ágazatban.

öbb holland tulipántermelő különféle ötletekkel állt elő, hogy túladjon a felesleges készleteken. Például alacsonyabb árakon értékesítik a virágokat, vagy elküldik kórházakba, hogy örömet szerezzenek a betegeknek és a gyógyítást végző egészségügyi személyzetnek.

Ám ezek helyi megoldások, a holland virágok 85 százalékát, főleg a tulipánokat, exportálni szokták.

A holland mezőgazdasági és virágkertészeti szervezet becslése szerint 5 milliárd eurós kár éri a mezőgazdaságot az új koronavírus által okozott járvány miatt. A szervezet azt tanácsolta a gazdáknak, hogy őrizzék meg a számlákat és dokumentálják vizuálisan a növények megsemmisítését.

A több mint száz éve létrehozott Royal FloraHolland egy digitális platformon (Floriday) és négy fizikailag létező piactéren (Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg és Eelde) értékesít több mint 30 ezer különböző virágot és dísznövényt.

A honlapján szereplő legutolsó, 2018-as beszámoló szerint éves forgalma 4 milliárd 648 millió eurót tett ki, és 12,1 milliárd darab terméket értékesített.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: MTI/Origó - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay