Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_Galgafarm_aclothed_baby.jpg 

A fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet tölt be a mindennapjainkban. Így nagyobb hangsúlyt fektetünk életünk szinte minden területén környezetünk megóvására.

De még mindig vannak olyan területek, amin lehetne javítani. Ilyen például az öltözködés. A fast fashion ruhák vásárlásának csökkentésével például nagyon sokat lehetne tenni a jó ügy érdekében.

Ha nem szeretnénk a nagyobb bevásárlóközpontok üzleteinek, olykor gyenge minőségű ruháit választani, akkor is van megoldás. Füzes Zsuzsanna fonó-szövő kézműves, aki a szívén viseli a hazai gyapjú ügyét, a HelloVidéknek elárulta, mi lehet jó példája a fenntartható divatnak.

A gyapjúból készült termékekre egyre nagyobb igény van, hiszen egyre több a környezettudatos szemléletű vásárló, akinek nem csak az fontos, hogy néz ki az a ruhadarab, amit megvásárol, hanem az is, hogy honnan származik az alapanyaga.

A gyapjú számos jó tulajdonsága közül talán a legkiemelkedőbb a tartóssága. A gyapjú termékek nagyon jó minőségűek és sokkal tovább bírják, mint műszálas társaik, mivel nem igényelnek gyakori tisztítást. Nem kell olyan sűrűn mosni, mint mondjuk egy pamut pólót, mivel van egyfajta öntisztító tulajdonsága, és nem is tud annyira elkoszolódni.

Van egy kosztaszító tulajdonsága is. De persze ez is nagyon sok mindentől függ, például a zsírtartalmától és a fonal sodratának szorosságától is. Egy bolyhosabb felületű anyag könnyebben szennyeződik, egy fényesebb, szorosabban sodort szál kevésbé.

Emellett kevésbé izzad benne az ember, mivel rendkívül jó hőszigetelő. Nagyon jól szigeteli a hideget és a meleget egyaránt

– hangsúlyozza Füzes Zsuzsanna.

Az igaz, hogy nem kell olyan gyakran mosni a gyapjúból készült textíliákat, viszont tisztításuk nagyobb körültekintést igényel, mint a pamut vagy a műszálas ruhadarabok mosása.

Azok a gyapjúból készült ruhák, amik nem estek át egy úgynevezett superwash kezelésen, kézi mosást igényelnek. A superwash kezelés enzimesen leoldja a gyapjúszálak felszínéről a pikkelyes réteget, ami által meg tud nemezelődni a gyapjú, így ezen a kezelésen átesett anyagokat már mosógépben is lehet tisztítani. Ez az eljárás azonban nem környezetbarát.

De igazából nem kell őket nagyon dörzsölni, egy finom áztatás és óvatos kinyomkodás elegendő. Az viszont fontos, hogy formára igazítva kell szárítani a gyapjú ruhákat – figyelmeztet a szakember.

Gyapjúból bármit lehet készíteni: lakástextileket, takarókat, díszpárnákat, asztali futókat és ruhadarabokat is. Sokoldalúságának köszönhetően nemcsak hagyományos öltözetet, hanem a legmodernebb, legdivatosabb ruhákat is el lehet készíteni belőle, mivel könnyen festhető és formálható. Emellett nagyon fontos, hogy a gyapjú természetes alapanyag, gyakorlatilag ingyen termelődik. Hiszen azoknak a birkáknak is használható a gyapja ruházkodás vagy textilkészítés céljára, amiket elsősorban a húsukért tartanak.

A gyapjú nő, évről-évre csak le kell nyírni. Magyarországon sajnos megszűnt az ipari feldolgozása a gyapjúnak, így a felhalmozódó mennyiség hulladékká válik. Holott akár iparilag vagy kézileg is fel lehet használni és olyan ruhadarabokat készíthetünk belőle, amiknek a viselése egészséges, komfortos. 

Egész más, mint a műszálas anyagok, sőt a textilipar igyekszik utánozni a műszálakkal a gyapjú tulajdonságait: egyszerre hőszigetelő, de légáteresztő, nagy a vízfelvevő képessége, ráadásul nehezen éghető. De ezek a próbálkozások eléggé sikertelenek, mivel nyomába sem érnek az előállított anyagok az igazi gyapjúnak – fogalmazott a HelloVidéknek Füzes Zsuzsanna.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, Andrew Vargas from Clovis, United States - Cropped from Flickr, forrás: wikimedia