Skip to main content

A dél-tiroli (Olaszország) Vog konzorcium tagja, a Biosüdtirol szövetkezet már kartonba csomagolja bioalmáit a műanyag tálca és a feszített fólia helyett.

Mivel a karton a fóliával ellentétben nem átlátszó, megoldást kellett találniuk arra, hogy a vásárló ugyanúgy, ránézésre ellenőrizhesse a termék minőségét a vásárlás előtt, mint a fóliázott termékek esetében.

hirdetés

Az új csomagolást, mely teljesen lebomló, környezetbarát, a múlt hétvégén vezették be.

A Vog konzorcium bemutatta új csomagolási technikáját, egy négy almahelyet biztosító kartonpapír tálcát, amely a cég környezetbarátabb módszerekkel kapcsolatos állandó kutatásai során lett kifejlesztve.

A konzorcium szerint az első szállítmányokat az elmúlt hétvégére tervezték, a Biosüdtirol szövetkezet - mely a Vog Consortium tagja - az első szállítmányokat csak kiválasztott vásárlóknak szállítja.

A Vog már régóta szisztematikusan kutatja, hogyan tudná az eldobható műanyagot biológiailag lebontható, komposztálható vagy újrahasznosítható anyagokkal helyettesíteni.

A most elkészült papírtálca az első kézzel fogható eredménye ezeknek a fejlesztéseknek.

A papírcsomagolást gyártási, feldolgozási és értékesítési tesztekkel próbálták ki. Egy új csomagoló gépsort állítottak üzembe, mely kiváltja a hagyományos műanyag fóliás csomagolást a 4 gyümölcshelyes, 100 százalékos kartonból készült csomagolóanyaggal.

A fejlesztés közben megoldás kellett találniuk a tálcák mindkét funkciójára, azaz hogy a csomagolás védje a gyümölcsöt, ugyanakkor be is mutassa a terméket a fogyasztó döntése megkönnyítéséhez.

A feszített fóliával gyártott műanyag gyümölcstálcával ellentétben, a kartonpapírból készült tálca nem tette lehetővé a gyümölcsök könnyű vizuális ellenőrzését.

A kutatás során ezért a vizuális ellenőrzési lehetőségre összpontosítottak, a megoldás pedig egy egyedi tervezésű elrendezés lett, mely már megfelelő megtekintési lehetőséget biztosít a csomagolásban lévő gyümölcsökről.

Az első szállítmányokból egy ír cég, a Begley számára szállított a Vog. Őszre, vagyis az új almaszezon kezdetére nagyobb csomagolási kapacitással készülnek a százszázalékos karton csomagolóanyagokból, amelyek már nem csak négy, hanem hat gyümölcsöt is befogadnak majd.

Forrás: Fruitnet.com

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  A Nyitókép forrása: BIOSUEDTIROL.COM

TOP 5