Skip to main content

 

Üvegházhatású gázokat, köztük metánt és etilént bocsátanak ki a mindennapos tárgyakban használt műanyagok, ha napfény éri őket - mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukban arra is felhívták a figyelmet, hogy az ilyen forrásból származó üvegházhatású gázkibocsátást eddig nem vették figyelembe a klímakutatásokban.

A következő két évtizedben megduplázódhat a műanyag hulladék a világon

A Hawaii Egyetem szakemberei a műanyag palackoktól és műanyag zacskóktól kezdve az ipari csomagolóanyagokon át az élelmiszerek csomagolására használt műanyagig mindent teszteltek tanulmányukban.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

A legerőteljesebb kibocsátó a polietilén, amelyet a műanyag zacskók készítéséhez használják és ez a legnagyobb mennyiségben előállított és hulladékba kerülő szintetikus polimer a világon - írták a kutatók,

akik még nem számolták ki, mekkora mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki a bomló műanyagok.

Szükség van ennek megállapítására, mivel bolygónkon eddig több mint nyolcmilliárd tonna műanyag szemét keletkezett, amelyek többsége nem újrahasznosítható

és becslések szerint a következő két évtizedben megduplázódik a műanyagok előállítása

- hangsúlyozta David Karl, a PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Az üvegházhatású gázkibocsátás problémáját addig nem lehet megoldani, amíg minden egyes összetevőjét nem határozzuk meg pontosan - emelte ki Jonathan Nichols, a New York-i Columbia Egyetem kutatója.

Eddig számításon kívül hagyták a műanyagot a klímamodellekből

A műanyagról köztudott, hogy veszélyes vegyi anyagokat bocsát ki, amikor a vízben vagy a földben lebomlik.

Az üvegházhatású gázkibocsátás minden idők legmagasabb szintjét érte el az elmúlt években,

globális felmelegedést okozva, és világszerte veszélyeztetve a tengerparti közösségek létét.

Figyelembe véve azt, hogy milyen hatalmas mennyiségű műanyagot mos ki a víz a tengerpartokra, továbbá a környezetünkben lévő műanyag mennyiségét, tanulmányunk eredményei további bizonyítékul szolgának ahhoz, hogy már a forrásánál le kell állítani a műanyag, különösen az egyszer használatos műanyag gyártását - mondta Sarah-Jeanne Royer, a tanulmány vezető szerzője.

Korábbi kutatások szerint 1950 óta több mint kilenc milliárd tonna műanyagot állítottak elő a világon,

többségük szeméttárolókba került, vagy a környezet szennyezi.

A kutatók már többször kimutatták a műanyaggyártáshoz használt vegyületek, köztük a biszfenol A (BPA) egészségkárosító hatását. A Csendes-óceánon úszó szemétfolt a korábban feltételezettnél 16-szor több műanyaghulladékot tartalmaz, ami jelentős veszélyt jelent a táplálkozási láncra - állapították meg márciusban a szakemberek.

(Forrás: MTI, Plos One)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Így néz ki közelről egy lakatlan csendes-óceáni sziget műanyag hulladékkal szennyezett partvonal, FORRÁS: PNAS

TOP 5