Német környezetvédők szerint gyors eljárással nem komposztálhatók azok az állítólag biológiai úton lebomló bevásárlótáskák, amelyeket az Aldi és a Rewe kereskedelmi konszernek alkalmaznak.

A Deutsche Umwelthilfe szervezet hónapokon át vizsgálta a zacskókat, amelyek az előállító szerint 12 hét alatt teljesen lebomlanak. A táskák gyors eljárással nem komposztálhatóak, ráadásul génmódosított kukorica felhasználásával állítják elő azokat – közölte Jürgen Resch, a szervezet munkatársa Berlinben. A vizsgálat eredményeire utalva annak a véleménynek adott hangot, hogy “ezek a táskák rosszabbak, mint a normál, eldobható zacskók”.

Az üzletekben megközelítőleg négy éve kapható zacskók 30-50 eurócentbe kerülnek, tehát lényegesen drágábbak az eldobható változatoknál. Resch szerint ez a vásárlók becsapása és jogi lépéseket fontolgatnak a két vállalkozás ellen. A European Bioplastics nevű szervezet visszautasította a vádakat. Szóvivőjük, Kristy-Barbara Lange szerint a táskákon olvasható állítások mind bizonyított tények.

A Rewe is visszautasította a vádakat. A műanyag zacskókra úgy tekintenek, mint az első lépésre a kevesebb fosszilis forrás, például ásványolaj felhasználása felé. A cég közölte, hogy az előállító biztosította őket a zacskók teljes komposztálhatóságáról. Az Aldi nem nyilatkozott az ügyben.

Arról nincsenek információk, hogy évente hány műanyag táskát adnak el a vásárlóknak, de a szeméttelepeken naponta több száz darab bukkan fel – fejtette ki Herbert Probst, egy földgazdálkodási szervezet elnöke.

Probst szerint a táskákon szereplő felirat ellenére nem szabad őket a bioszemétbe dobni, mivel hetven százalékban kőolajalapú műanyagból és csak harminc százalékban kukoricakeményítőn alapuló műanyagból állnak. Legalább 12 héten át állandó magas hőmérsékletre és páratartalomra van szükség ahhoz, hogy anyaguk lebomoljon, ez pedig a házi komposzton nem valósul nem. A szakértő szerint tehát a legjobb, ha hosszú életű vászon-vagy műanyag táskával indulunk vásárolni.


Forrás:
délhír.hu
Fotó forrása:
http://www.freiepresse.de/NACHRICHTEN/WIRTSCHAFT-BOERSE/Umweltschuetzer-werfen-Aldi-und-Rewe-Verbrauchertaeuschung-vor-artikel7957718.php

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu