Skip to main content

A MOL kútra vihetem az elhasznált főzőolajat? Olvassa valaki a postaládába tuszkolt szórólapot? Lehet újrahasznosított kartonpapírból bútort készíteni? Egyáltalán miért termelünk évente 4,5 millió tonna hulladékot? Hova kerül ennek nagy része? Hogyan felezzük meg szemetünk mennyiségét?  S mi az a komposztáló kas?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak azok az érdeklődők, akik megtekintik az újrahasznosítás színes világát bemutató Hulladékból Termék kiállítást a zalaegerszegi  Keresztury Dezső Általános Művelődési Központban, amely 2012. március 1-24-ig között ingyenesen látogatható.

 

A magyar lakosság évente mintegy 60.000 tonna csomagolási hulladékot gyűjt anyaga szerint különválogatva. Kevesen tudják azonban, hogy a szelektív hulladékgyűjtés révén értékes energiát, erőforrásokat és nyersanyagokat takaríthatunk meg, a hulladék feldolgozásával keletkező másod-nyersanyagokat pedig ismét termékek gyártáshoz használhatjuk fel. Ezt a folyamatot, az anyagok körforgását hivatott bemutatni a Hulladékból Termék kiállítás, amely 100 hazai hulladék feldolgozó és hasznosító vállalat által, kizárólag hulladékokból előállított termékeket mutat be.

A kiállítás immár több mint 5 éve „járja az országot”. Ez alatt az idő alatt, köszönhetően a téma iránti rendkívüli érdeklődésnek, 50 hazai nagyvárosban, több mint 250.000 érdeklődő láthatta és tapasztalhatta meg azt, hogyan válnak újra hasznos tárgyakká a mindennapokban elhasznált és kidobott hulladékaink.

A kiállítással a szervezők, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft., a Környezetvédelmi Szolgáltatók Országos Szövetsége, az Iparfejlesztési Közalapítvány,a Zala-Depo Kft.és a Domberdő Természetvédelmi Egyesület célja, hogy szorgalmazzák és népszerűsítsék a hulladék keletkezésének megelőzését, a Zalaegerszegen és környékén működő szelektív hulladékgyűjtést, valamint az általa lehetővé váló újrahasznosítást.

A kiállítás ideje alatt március 5-9-ig a Hulladékkör 2 projekt interaktív Hulladékos játszóháza várja a bejelentkezett osztályokat.

Regisztráció és további információ: www.hulladekkor.hu

A zárónapon, azaz március 24-én sok szeretettel várunk mindenkit a „Zöld napra”, ahol fellép az Alma zenekar, lesz Fenntartható Filmtér, és izgalmas fizikai kísérletek is zajlanak.

 „A szelektív hulladékgyűjtés fontossága mellett, kihangsúlyozzuk a hulladék-megelőzés óriási szerepét is, ami drasztikusan csökkentheti a szemétlerakókra kerülő szemét mennyiségét. Ékes példája ennek az otthoni komposztálás, amivel gyakran 30%-kal is csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége!” – hívta fel figyelmünket a prioritásra Hartay Mihály, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Ezzel párhuzamosan hasznos információkat tudhatunk meg a zalaegerszegi közszolgáltató, a Zala-Depo Kft. tevékenységéről is, akik a szelektíven kezelhető hulladékok minél nagyobb arányú begyűjtésében és hasznosításában látják a jövőt. A szelektív szigetek mellett, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés módszerét tartják a leghatékonyabbnak. Azáltal, hogy a hulladék keletkezésének helyszínén elkülönítjük az egyes újrahasznosítható frakciókat (papír, műanyag, biohulladék…), tiszta másodnyersanyag képződik, melynek kezelése, további felhasználása is könnyebb. 

A Hulladékból Termék kiállítás megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok felhasználási lehetőségeit, ugyanis a kiállítás installációja maga is újrahasznosított kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. A papír mellett 11 további hulladékfajta hasznosítása tekinthető meg a tárlaton, úgyis, mint a műanyag hulladékból készült fekvőrendőr és zöldtető-szigetelés, a sörös dobozból előállított autóalkatrészek, valamint a gumiabroncsból gyártott játszótéri burkolat.

Kiállításunkhoz csatlakozott a MOL a „Kisütöttük: ide vele!” használt sütőolaj gyűjtő programjával. A program célja, hogy lehetőséget adjon a lakosság számára, hogy környezet barát módon szabaduljon meg a háztartásban keletkező használt sütőolajtól és zsiradéktól. Szeptembertől már országszerte mintegy 150 MOL-benzinkúton van erre lehetőség. A programban résztvevő töltőállomások listáját megtalálhatja a www.mol.hu töltőállomás keresőjén.

A kiállításon csatlakozhatunk a „NEM KÉRÜNK SZÓRÓLAPOT!” kampányhoz, s aki kiteszi a matricát a postaládájára, az évi kb. 26 kg szórólaptól, reklámújságtól kíméli meg magát és környezetét! Ennyi szórólap legyártásához ugyanis 80 kg fára volna szükség!!!

kep_szorolap

Aki még többet szeretne tenni környezetünk állapotának javulásáért, csemegézhet Klímamentő ötleteinkből ami óriásplakáton is megtekinthető lesz a helyszínen!

További információ a kiállításról

Hankó Gergely
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ajánlott cikk:
A legjobb környezetvédelmi megoldás a komposztáló kas:
http://www.utajovobe.eu/hirek/elelmezes/96-komposzt_kas

TOP 5