Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) több mint két évtizede szolgálja az emberiséget, ez idő alatt több mint 200 űrhajóst fogadott és számos tudományos áttöréshez járult hozzá. 

Az ISS-t 1998-ban indították útjára, és azóta az űrkutatás és nemzetközi együttműködés szimbólumává vált. Az állomás jelenleg 227 tengeri mérföld magasan kering a Föld felett, és hat asztronauta befogadására képes, írja a Smithsonian Magazine.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Az ISS leszerelése

A NASA nemrégiben bejelentette, hogy az ISS 2031-ben nyugdíjba vonul. Az űrállomást egy előre meghatározott manőverrel az atmoszférába irányítják, ahol a Föld légkörébe lépve megsemmisül, és végül a Csendes-óceán egy távoli részén, a Point Nemo-nál csapódik be. Point Nemo a bolygó egyik legtávolabbi pontja a szárazföldtől, és az úgynevezett "űrtemető", ahova már több mint 250 darab űrszemetet irányítottak.

Az ISS leszereléséig hátralévő időben a NASA továbbra is kihasználja az állomás tudományos potenciálját, és együttműködik más nemzetközi és magánszektorbeli partnerekkel. Az űrállomás harmadik, egyben legtermékenyebb évtizedébe lépett, és a NASA célja, hogy a lehető legtöbbet kihozza belőle 2030-ig. Az ügynökség emellett már a jövőbeli, kereskedelmi célú űrállomások fejlesztésén is dolgozik.

Magánszektorbeli együttműködés

A NASA több magánvállalattal is szerződést kötött, hogy új, kereskedelmi űrállomásokat hozzanak létre. Az Axiom Space 2024-ben egy privát modult kíván az ISS-hez csatlakoztatni, míg más cégek, mint a Blue Origin és a Northrop Grumman, saját állomások fejlesztésére kaptak támogatást. A NASA tervei szerint ezek az új létesítmények biztosítják majd a folyamatos emberi jelenlétet az űrben az ISS nyugdíjazása után is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Döntött a Fehér Ház, a NASA megsemmisíti a Nemzetközi Űrállomást

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: François képe a Pixabay -en.

TOP 5