Skip to main content
Kummaviki egyensúlyozó kövek

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Finnország legnagyobb tavához, a Saimaa tóhoz közel, Ruokolahti falu határában, az erdőben található Kummaviki, az egyensúlyozó kövek.

A Kummaviki jelentése

A Kummaviki jelentése „furcsa kő“. Ez nem is meglepő, hisz a sziklák olyan látványt nyújtanak, mintha egyensúlyoznának egymáson.

hirdetés

Turisztikai látványosság

A geológiai különlegesség évek óta turisztikai látványosság, hisz a kőegyüttes az utolsó jégkorszak óta „mozdulatlan“, azaz az egyik szikla évezredek óta a másik hátán áll.

Vélhetően az alsó szikla még nagyobb, mint a felső, de a teljes terjedelmében látható szikla így is több tonnás és 7 méter hosszú. Lenyűgöző erővel bír.

A két kőzet között az érintkezési felület meglehetősen kicsi, ezért kelti a látogatókban azt az érzést, mintha mindját elbillenne a felső szikla az alsóról.

A néphagyomány szerint hihetetlen erejű lényeknek, óriásoknak köszönhető a furcsa látvány, akik hatalmas sziklákat hajigáltak, építettek egymásra, így keletkezett a Kummaviki is.

Valójában azonban anno a gleccserek formálták a tájat, így miután elolvadt a jég a sziklák körül, alakult ki a furcsa kőeggyüttes.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Mozoghatnak és nőhetnek a kövek? Rejtély Romániában

Forrás - Nyitókép forrása: By Kotivalo - Own work, CC BY-SA 4.0, wikimedia

TOP 5