Skip to main content
robot hatalomátvétel

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A technológiai fejlődés teljesen átalakítja hétköznapjainkat a következő pár évtizedben, így nemsokára magától értetődő lesz a robotok előretörése a munkahelyeken, a virtuális valóság kontaktlencsék, vagy éppen a letölthető avatárok használata

Ez csak néhány azon meghökkentő víziók közül, amelyek Kevin Kelly, a világ elsőszámú tech magazinja, a Wired magazin alapítója, szerkesztője szerint már az évszázad közepéig valósággá válhatnak a Lounge által összeállított közlemény szerint.

hirdetés

Az alábbiakban a techguru által legfontosabbnak és elkerülhetetlennek tartott jövőalakító technológiai változások közül mutatunk be néhány kiemelkedően érdekes prognózist a témában írt 2016-os könyve alapján (The Inevitable - Understanding The 12 Technological Forces That Will Shape Our Future).

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁT MÁR A NEM TÚL TÁVOLI JÖVŐBEN IS OLYAN TERMÉSZETESSÉGGEL FOGJUK HASZNÁLNI, AHOGYAN MA AZ ELEKTROMOS ÁRAMOT,

ami minden téren a fejlődés felgyorsulását vonja maga után.

Minden egyre okosabb lesz, nem csak a számítógépek és telefonok, de a termosztátok, hűtőszekrények, cipők és ingek is. A robotok hatalomátvétele már megkezdődött, az évszázad végére pedig a munkahelyek legalább 70 százalékát meghódítja majd az olcsó, könnyen elérhető mesterséges intelligencia.

A jövőbe néző techguru előrejelzése szerint a következő évek egy másik lényeges változása az lesz, hogy

MINDEN LEHETSÉGES FELÜLETRE, PÉLDÁUL AKÁR A MÜZLIS DOBOZ OLDALÁRA IS KÉPERNYŐ KERÜL.

Ráadásul ezek jórészt alkalmasak lesznek arra is, hogy interakcióba lépjenek velünk, arcunkról leolvasott érzelmeinknek megfelelően reagálva - áll az összesítésben.

Fontos, a jövőnket átalakító jelenség az is, hogy a hangsúly az eszközök birtoklásáról átkerül a hozzáférésre, így a következőkben fokozatosan lehetővé válik a minden szolgáltatáshoz bármikor való hozzáférés. A trend már ma is látható például a személyszállítás, a vendéglátás és az online kiskereskedelem szegmensében, de ahogy a kommunikációs hálózatok tovább bővülnek, a mindennapi élet legtöbb területén érvényesülni fog.

A számítógépek fejlődésének következő állomása a hordható eszközök elterjedése lesz, ami lehetővé teszi majd a virtuális és kiterjesztett valóság térnyerését is. Ez eleinte különleges szemüvegek, később a többi érzékszervünk kiszolgálására is alkalmas eszközök megjelenését jelenti majd, amelyekkel a fizikai törvényszerűségektől függetlenül gyakorlatilag bármilyen élmény átélése lehetséges lesz. Ezek az élménygyárak alkalmasak lesznek drága és veszélyes helyszínek felkeresésére, de olyan környezetek, állapotok meglátogatására és megtapasztalására is, amelyeket lehetetlen közvetlenül megélni.

A szerző szerint

NAPJAINKBAN EGY HATALMAS SZUPERORGANIZMUS KEZDETI KIALAKULÁSÁNAK LEHETÜNK TANÚI.

Ez a rendszer magába foglalja majd a kollektív emberi intelligenciát, kombinálva a mesterséges, gépi idegsejtekkel. Miután valószínűleg két-három, a világot átívelő nagy mesterséges intelligencia fogja dominálni a rendszert, amelyek geopolitikai hatalmi tényezővé válva a nemzetállamokkal is vetekedni fognak, ezért elengedhetetlen lesz valamilyen módon ezek méretének szabályozása.

Bár sokak számára az új folyamatok máris túlságosan teret nyertek, mindez csupán a kezdet

– véli Kelly, aki szerint miután a trendek indulásában kulcsszerepe van a 2020-as éveknek, ezért a jövőben ezt az évtizedet a bolygó addigi legnagyszerűbb történésének tekintik majd, ha mi ezt most még nem is érezzük éppen így. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Elérkezett a fogyasztói társadalom végórája?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Stefan Keller képe a Pixabay -en. 

TOP 5