Skip to main content
NASA Preservance rover Mars

Kép forrása: NASA

A NASA Preservance rovere mesterségesnek tűnő tárgyat talált a Jezero-kráterben a napokban

Mi lehet ez?

Nézhetjük kusza drótdarabnak, vagy szőlőkötöző raffia cafatnak, vagy spagettinek, csak fantázia kérdése az egész.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Az elmúlt években ugyanis rengeteg fölöttébb „gyanús” objektumot fedezett fel a vörös bolygón poroszkáló két marsjáró (a másik a Curiosity, amelyik már tíz éve jön-megy kráterről kráterre). Most ezt

Értelmes élet a bolygón?

Marsfan konteósok meg vannak győződve arról, hogy volt (és nem kizárt, hogy most is van) értelmes élet a bolygón, ezért időre időre bizonyítékokat vesznek észre a NASA által rendszeresen megosztott képeken. Feltűnt már egy egér (miért ne? sok gyerek ismeri az Egér a Marsont), egy mutatós kővirág, egy ijesztő barlang bejárata (a nagyítható színes verzió itt látható), de egy lebegő kanál és egy combcsont is előkerült már.

A kutatók azonban rendre lehűtötték a kedélyeket azzal, hogy nem kell elkalandozni, ezek bizony csak érdekes geológiai képződmények, amelyeknek sokszor a méretét sem lehet megbecsülni. Mint például a komor barlangbejáratnak, amely nem feltétlenül a marslakók titkos rejteke, vagy dimenziókapu, hanem egy marsrengés miatt széteső kisebb kődarabka is lehet. Valószínűleg a kővirág sem szépérzékű marsi lények míves térplasztikája, hanem egy pénzérménél is kisebb ásványi kicsapódás még abból az időből, amikor a Marson lehetett víz (három milliárd évvel ezelőtt). A lebegő kanál pedig egy vékony kőnyéllel kapcsolódik a nagyobb sziklához, igaz eléggé furcsán, de a marsi gravitáció csak 38 százaléka a földinek, ezért előfordul az ilyesmi. 

De hiába a hűvös, racionális, tudományos érvek, csak nem csillapodnak a kedélyek, már csak azért sem, mert a bolygón találtak több mesterséges tárgyat is a roverek nem is olyan rég, többek között saját ejtőernyőjüket. Ebben azért biztosak a tudósok, mert kódolt üzenetet rejtettek el rajta még a Földön, pont azért, hogy azonosítani tudják majd, ha rábukkannak. Pár hete összetalálkoztak saját szemetükkel  és a Preservance-ról leesett, levedlett kígyóbőrre hasonlító drótmasnival is.

Kővirág NASA 

Kővirág - Forrás: NASA

Ezért aztán nem kizárt, hogy a nem túl gusztusos spagetticsomó sem titkos helyi olasz étteremből származik, ahonnan egy bosszús szakács hajította ki a vörös porba, mert nem sikerült al dentére (túlfőtt a paszta, amit egy olasz nem tűrhet), hanem valamelyik marsjáró, vagy annak leszállóegysége hagyta el. Valószínűleg. 

Ha így van, akkor mit gondoljunk a mosolygó emberi arcszoborról, egy város romjairól, templommal, erőddel és piramissal, vagy egy óriási, sziklába vésett szmájliról? Rossz hír a konteósoknak, hogy a roverek már alaposan utána jártak ezeknek a makacs rejtélyeknek.

Forrás- Nyitókép forrása: NASA 

TOP 5