Skip to main content
rádiójel világűr

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A csillagászok egy titokzatos rádiójelet észleltek, amely szívdobbanásszerűen lüktet a világűrben

FRB 20191221A

A jel – FRB 20191221A – egy gyors rádióhullám (FRB), amelynek a keletkezési helye egyelőre ismeretlen

hirdetés

A legtöbb FRB legfeljebb néhány ezredmásodpercig tart, de ez az új jel a maga három másodpercével a leghosszabb gyors rádióhullám, amelyet valaha felfedeztek. Emellett 200 ezredmásodpercenként ismétlődő rádióhullámokat állít elő, szívverésszerű ritmusban, így ez a valaha észlelt legtisztább periodikus mintázatú FRB. 

A jelet felfedező kutatók július 13-án tették közzé a felfedezést a Nature folyóiratban

A gyors rádiókitörések néhány ezredmásodperc alatt több energiát bocsátanak ki, mint a Nap egy év alatt. A csillagászok régóta keresik ezeknek a hirtelen villanásoknak az okát. De mivel az FRB-k túlnyomórészt a több millió – vagy akár több milliárd – fényév távolságra lévő galaxisokból törnek ki, és mindezt rendkívül gyorsan és csak rövid időre, ezért a tudósok igen nehezen azonosították a jel forrását. 

2020-ban a saját Tejútrendszeren belüli első FRB-detektálás lehetővé tette a tudósok számára, hogy a gyors rádióhullámok eredetét egy halott csillag gyorsan mozgó héjának a segítségével nyomon követhessék. 

A csillagászok először a Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) nevű rádióteleszkóp segítségével észlelték az új jelet, amelyet a hidrogén által kibocsátott rádióhullámok észlelésére terveztek az univerzumkutatás egyik korai szakaszában. A rádióteleszkóp 2019 decemberében vette fel először a furcsa jelet. 

Daniele Michilli, a tanulmány társszerzője szokatlanként emlékszik vissza a jelenségre

Nemcsak nagyon hosszú volt, körülbelül három másodperces, hanem rendkívül pontos időszakos csúcsai is voltak, amelyeket szívverésszerűen bocsátott ki. Ez az első alkalom, hogy maga a jel periodikus módon tűnt fel

– magyarázta. 

A jel rádiókitörései által keltett mintázat elemzése után a kutatók azt találták, hogy a jelek kibocsátása szorosan megegyezik a saját galaxisunkban észlelt rádiópulzárok és magnetárok sugárzásával – írja a Live Science.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Chil Vera képe a Pixabay -en.

TOP 5