Skip to main content
Tesla Roadster világűr Mars Elon Musk

Egy évet sem jósoltak neki, de már négy éve rója 557 napos köreit a Nap körül Elon Musk piros Tesla roadstere.

Csillagászok nem zárják ki azt sem, hogy még évmilliókig repeszt (most éppen 28 ezer kilométer/órával a Mars felé) elnyúlt ellipszis pályáján, 377 millió kilométernyire tőlünk.

hirdetés

kabrió volánja mögött Starman próbababa foglal helyet szkafanderben, és ha az akksi bírja, eddig több mint 400 ezerszer hallgatta meg rezzenéstelen arccal David Bowie Space Oddity című lemezét. 

De mi értelme ennek az egésznek?

Gegnek ugyan jó, de elég drága. Amikor 2018 februárjában elindult a misszió a Földről, Elon Musk azt mondta, hogy a világ legostobább álrakományát fogja kilőni az űrbe. A kísérlet ugyanis a SpaceX Falcon Heavy óriásrakéta próbarepülése volt,

ÉS VICCESNEK TALÁLTA, HOGY SAJÁT LUXUSAUTÓJÁT UTAZTASSA MEG.

Az autó tehát nem tudományos úton van.

Ám az ötlet bevált, minden idők legnézettebb rakétaindítása volt, és az akcióval egy csapásra beleégette a Tesla és a SpaceX neveket a fejekbe.

Starman nem kéjutazáson vesz részt. A világűr gyilkos hely, kozmikus sugarak és apró meteoritok roncsolják folyamatosan az autót. A fényezés már biztosan kifakult, és az abszolút nulla fokos hidegben széthullhattak mára a rideggé vált műanyag alkatrészek.

A roadster azonban több mint valószínű, hogy még mindig egy darabban van, legalábbis ezt nyilatkozta Jonathan McDowell, a Harvard Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza a CNN Businessnek, de szinte biztos, hogy valamilyen meteorit már megsértette.

Garanciája rég lejárt

Már csak azért is (nem látjuk ugyan közvetlenül, de ki tudják számolni), mert több mint 3 és fél milliárd kilométert tett meg, ami akkora távolság, mintha a Föld összes útját végigjárta volna ötvenszer. 

A NASA adatai szerint a roadster valószínűleg csak 2035-ben fog elhaladni a Mars mellett. Ezt követően 2047-ben és 2050-ben fordul meg majd néhány millió kilométeres távolságra a Földtől. Annak esélye pedig, hogy becsapódik a Földbe, 22 százalék a következő 15 millió év során; annak, hogy a Nap nyeli el vagy a Vénuszon landol, csak 12 százalék.

Elon Musk szerint addigra már rég megvetjük a lábunkat a Naprendszer más bolygóin, és a következő nemzedékek akár le is szedhetik a roadstert és kiállíthatják egy múzeumban. 

 
Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Getty Images

TOP 5