Skip to main content

emberi civilizáció befogadás új bolygó 

Kutatók úgy vélik, rátaláltak egy bolygóra, ahol az emberiség képes lenne életbe maradni, ha betelepítenénk. Egy majdnem teljesen kiégett nap körül kering.

Ha hivatalosan is megerősítik a kutatók feltételezését, ez volna az első olyan felfedezés, mely szerint egy fehér törpecsillag körül keringő bolygó képes az élet befogadására.

hirdetés

A bolygó az apró nap körül pont olyan távolságra kering, ahol nincs se túl hideg, se túl meleg, és a víz képes folyékony halmazállapotban megmaradni. 

Jay Farihi a Londoni Egyetemről vezette a kutatást.

Azt állította, a felfedezés abszolút újdonság volt a csillagászok számára.

Ez az első eset, hogy bármit is találtunk egy fehér törpecsillag lakható zónájában. Lehetséges, hogy ez a bolygó képes volna fenntartani az életet. A kutatócsapatot sokkolta a felfedezés. Általában a csillagászat területén, ha valamit felfedezünk, az egy általános, gyakori jelenség, nem pedig valami egészen új

– nyilatkozta Jay Farihi professzor a BBC-nek.

Míg a nagyobb csillagok miután kialszanak, fekete lyukakká alakulnak át, a kisebbekből ehelyett fehér törpék lesznek. Ilyen például a mi Napunk is. 

A felfedezett bolygó, mely az apró nap körül kering, száztizenhét fényévnyire helyezkedik el a Földtől.

Körülbelül hatvanszor olyan közel van saját kicsi napjához, mint mi a miénkhez.

A kutatóknak nincs megkérdőjelezhetetlen bizonyítékuk a bolygó létezésére, de egy, a mi holdunknál hatvanötször nagyobb testet észlelnek eszközeikkel, ami kering a fehér törpecsillag körül.

 
Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Pixabay

TOP 5