Skip to main content

Rotterdam híd Jeff Bezos 

A hollandiai Rotterdam városi tanácsa engedélyt adna a Koningshavenbrug híd szétszerelésére, hogy Jeff Bezos amerikai milliárdos luxusjachtja áthajózhasson alatta - írta szerdán a Dutchnews helyi hírportál.

A régi acélszerkezetes vasúti hidat, amelyet a rotterdamiak De Hef néven emlegetnek, 2017-ben újították fel, és a tanács akkor ígéretet tett arra, hogy szerkezetét soha többé nem bontják meg.

hirdetés

A Maas folyó fölé 1927-ben emelt híd kulcsszerepet játszott a város történetében, a város második világháború alatti bombázásakor súlyosan megrongálódott. Ma már védelem alatt áll - írta a Dutchnews a Rijnmond hírportál tudósítására hivatkozva.

Bezos háromárbocos jachtját a dél-holland alblasserdami Oceanco hajógyár építi, de túl magasra méretezték ahhoz, hogy átférjen a híd alatt.

A MILLIÁRDOS ÉS A HAJÓGYÁR AZZAL A KÉRÉSSEL FORDULT A VÁROSI TANÁCSHOZ, HOGY IDEIGLENESEN BONTSÁK MEG A HÍD SZERKEZETÉT, A KÖLTSÉGEKET MAGA BEZOS ÉS A HAJÓGYÁR ÁLLJA.

A hírportál azt írja, hogy a városi tisztviselők készek megadni az engedélyt a helytörténész szakértők tiltakozása ellenére 

"Vannak határok, és nem lehet mindent megtenni egy ipartörténeti műemlékekkel"

- mondta Ton Wesselink, a Rotterdami Helytörténi Társaság egyik tagja.

Marcel Walravens, a városi tanács építőmérnöki projektvezetője azonban azzal érvelt, hogy a híd középső részét megfelelő előkészítéssel ki lehet emelni arra az egy napra, hogy a magas árbocú vízi jármű elhaladhasson alatta.

A Boat International szakmagazin szerint Bezos jachtját még az idén átadják, és 127 méteres hosszával a világ legnagyobb vitorlás jachtja lesz.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: wikipedia

TOP 5