Skip to main content

napkitörés elektromos rendszer infrastruktúra kommunikáció zavar 

Megsemmisítheti a globális internetet, és ezzel a világot új sötét korba taszíthatja egy erősebb napvihar – figyelmeztet egy friss tanulmány, amiről az IFL Science tudományos portál adott hírt.

A Kaliforniai Egyetem által közölt publikáció szerint egy geomágneses vihar katasztrofális hatással lehet a víz alatti kábelekre, akadályozhatja az információáramlást, és ezzel lebéníthatja az internetet. A kutatás úgy véli, új technológiai megoldások kellenek ahhoz, hogy megelőzzük a katasztrófát.

hirdetés

A tudósok nem először jutnak arra a megállapításra, hogy a geomágneses viharok rongálják az elektromos eszközeinket. Alaposan dokumentálták, hogy a koronakidobódásként ismert naptevékenység kockázatot jelent a műholdakra, és megzavarhatja az energiaellátást.

Azt azonban idáig nem mutatták ki, milyen hatással van az internetet működtető infrastruktúrára és kommunikációra.

A globális internet működése az óceán mélyén fekvő komplex kábelrendszeren alapszik. 

AMENNYIBEN EZEK A KÁBELEK VÉGZETESEN SÉRÜLNEK, AZ INTERNET MEGSZŰNHET, AZ ÉLET SZÁMOS TERÜLETE PEDIG VELE PÁRHUZAMOSAN ELLEHETETLENÜLHET.

A flerek és koronaanyag-kidobódások a napaktivitás talán leglátványosabb megjelenési formái.

Ezek során a Nap mágneses terének gyors átrendeződésével energia szabadul fel, ami a csillag gyors felfényesedésével, majd fokozatos elhalványodásával, úgynevezett flerekkel jár. A flereket a Napon egyes esetekben töltött részecskékből álló plazmafelhő kidobódása is követheti (ez a CME). 

A CME SORÁN TEHÁT NEMCSAK ELEKTROMÁGNESES SUGÁRZÁS, HANEM SZOLÁRIS ANYAG, ILLETVE MÁGNESES MEZŐ IS ÉRKEZHET A NAP FELŐL. 

Ha elég pechesek vagyunk, egy ilyen esemény megzavarhatja a Föld mágneses terét és az elektromos eszközök működését.

Ilyen napviharok már előfordultak a múltban, de szerencsére nem túl gyakoriak; 1921 májusában volt a 20. század legerősebb napvihara, amely nagy károkat okozott világszerte, az amerikai vasútközlekedést például szinte teljesen megbénította, a kisebb napviharok pedig a komplett kanadai elektromos hálózatot leállították.

A kutatócsoport az internetes infrastruktúrát tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy egy nagyobb CME akár hosszabb időre is kiütheti a globális internetet – regionális szinten a világháló talán tovább működhet, a napvihar ugyanis az optikai kábelekben nem okoz károkat.

A tanulmány egyik szerzője, Sangeetha Abdu Jyothi szerint 1,6-12 százalék az esélye annak, hogy az előttünk álló évtizedben egy komolyabb problémákat generáló napvihar következzen be. 

ÉPPEN EZÉRT SÜRGETŐ LENNE ÚJ TECHNIKAI MEGOLDÁST TALÁLNI A VÉDEKEZÉSRE 

– állítja a szakértő.

A teljes kutatás itt érhető el. - (IFL Science)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Дмитрий Бакунович képe a Pixabay -en. 

TOP 5