Skip to main content

Holdutazás Törökország 

Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában bejelentette, egyben ismertette országa űrprogramját, amelynek keretében 2023-ban, a köztársaság megalapításának 100. évében nemzetközi együttműködés részeként "űrjárművet" készülnek küldeni a Holdra.

A program tíz éves távlatban további kilenc célkitűzést tartalmaz, egyebek mellett egy saját űrhajós részvételét egy tudományos küldetésben, egy űrkikötő kiépítését más országokkal, valamint egy világszínvonalú műholdfejlesztési márka létrehozását.

hirdetés

A török államfő nem részletezte, hogy Ankara miként tervezi elérni ezeket a célokat.

Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter szerdán az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy az űrhajós, akinek a felkészítése csaknem két évet vesz igénybe, mintaképül szolgál majd a fiatalok és a gyermekek számára.

Varank a Hold-misszióval kapcsolatban elárulta: Törökország jelenleg nem rendelkezik azzal a képességgel, hogy a 1,5-2 tonnás űrjárművét alacsony Föld körüli pályára állítsa, ezért nemzetközi együttműködéssel fogja ezt megvalósítani.

Olyan céges megállapodás keretében lövik fel az űrjárművet, ahogy a műholdak esetében teszik - mutatott rá a tárcavezető, hozzátéve, hogy az űrjármű ezt követően be fogja indítani a török fejlesztésű motorját, és eljutva a Holdig leszáll az égitest felszínére.

A kedd este felvázolt terv egyik figyelemre méltó előzménye, hogy Erdogan január végén telefonon beszélt Elon Muskkal, a SpaceX amerikai űrkutatási magáncég vezérigazgatójával a török vállalatokkal való együttműködés lehetőségeiről.

Törökország 2018-ban alapította meg űrügynökségét.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: MTI - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5