Skip to main content

tünet koronavírus 

Négy hónapja jelent meg a koronavírus, a fertőzöttek száma világszerte 1,7 millió fölé emelkedett, több mint 100 ezren meghaltak - szinte mind idős és krónikus betegségben szenvedő emberek -, és persze több mint 390 ezren meggyógyultak.

A kutatók dolgoznak az ellenszer kifejlesztésén, valamint folyamatosan vizsgálják a vírust és annak lehetséges tüneteit.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Az alaptüneteket szinte már mindenki ismeri, ezek a száraz köhögés és a láz. Azonban vannak egyéb jelek, amelyek koronavírus-fertőzésre utalnak, ezt az 5 tünetet mutatjuk be.

1. Hasmenés

Ha valakinek a szokásosnál többször kell vécére mennie, hasmenése van, az egy korai jele lehet a koronavírusnak.

Dr. Diana Gall a Doctor 4 U orvosa azt mondta, hogy az emésztési és bélproblémák néha az első jelei annak, hogy valami nincs rendben, bár kétségtelen, ez nemcsak koronavírusra utalhat. 

Azonban több olyan betegnek is volt hasmenése, akiket később koronavírussal diagnosztizáltak. 

Egy új tanulmányban, ami az American Journal of Gastroenterology-ban jelent meg, 204 koronavírusos beteget vizsgáltak meg a kínai Hupej tartományban. Közel 50 százalékuknak volt hasi fájdalma és hasmenése, valamint hánytak is – írja a The Sun.

Isla Haslam Londonban él, ő is tapasztalt gyomorpanaszokat, amíg a koronavírussal küzdött. A nő azt mondta, amikor felébredt a gyomorpanaszai miatt, azt hitte, csak az előző napi vacsora okozza.

Azonban a következő nap viszketni kezdett a torka, és fáradtnak érezte magát, ezért ledőlt pihenni. Az éjszaka közepén felébredt, ekkor már el volt dugulva az orra, és nagyon rosszul érezte magát. 

Azt mondta, az egész teste nagyon fájt, nehéznek érezte magát, és lázasan izzadt.

2. Szemfertőzés

Az orvosok szerint a szaglás és ízlelés elvesztése is jele lehet a koronavírusnak. Az Otorinolaringológia Brit Szövetségének fül-, orr- és torokgyógyászattal foglalkozó szakemberei szerint a szemfertőzés, mint például a kötőhártya-gyulladás is utalhat koronavírusra. Közleményükben azt írták, mint bizonyított, a vírus belépési pontjai leggyakrabban a szem, orr és a torok területe.

A JAMA Ophthalmology-ban közzétett tanulmány szerint a 38 vizsgált koronavírusos beteg 31,6 százalékának volt valamilyen szemfertőzése.

3. Szaglás és ízlelés elvesztése

A koronavírusos betegek egy része azt mondta, első tünetük a szaglás és az ízlelés elvesztése volt. Ennek oka a szakértők szerint az lehet, hogy a vírus elkezdi pusztítani az orrban és a torokban lévő sejteket. 

A szakemberek szerint ez egy olyan tünet, amit az emberek általában megtapasztalnak nemcsak a koronavírus alatt, hanem egy sima megfázásnál is.

Prof. Carl Philpott, a Norwich Medical School professzora szerint az utólagos szaglásvesztést többször tapasztalták a koronavírusos és a megfázásos betegek egyaránt. Mint mondta, számos légúton terjedő vírus okozhat ilyen problémát. 

A koronavírus esetében a szaglásvesztés átmenetinek tűnik, de csak az idő múlásával derül ki, hány embernél okoz ez tartós veszteséget 

– mondta.

Ryan Van Waterschoot 10 napot töltött kórházban a koronavírus miatt. Mint mondta, első tünete a szaglása és ízlelése elvesztése volt. Másnap fáradtnak érezte magát, alig bírt megmozdulni. Nem sokkal később be is lázasodott, azonnal kórházba vitték, ahol 5 napig kapott oxigént. Azt mondta, nem hitte volna, hogy valaha gyógyultan kikerül a kórházból.

4. "Ködös agy"

Egy újabb jele lehet a koronavírusnak a mentális fáradtság. Ezt hivatalosan még nem vizsgálták tünetként, azonban a koronavírusos betegek ezt is tapasztalták.

Thea Jourdan azt mondta, ő nem köhögött, és láza sem volt. Azonban viszketést érzett a torkában, és tompa fejfájása volt.

A háromgyerekes, középkorú édesanya azt mondta, kimerültnek érezte magát, ezért lefeküdt pihenni. Ekkor olyan érzése volt, mintha hintőport lélegzett volna be, ami leülepedett volna a tüdejében. 

Az agyam is ködös volt. Nem tudtam kitölteni a gyerekek iskolájától kért űrlapokat. Csak aludni akartam 

– mondta.

Egy másik nő, aki nemrég épült fel a koronavírusból, azt mondta, szokatlan mentális blokkolást érzett, mielőtt a tünetei súlyosbodtak volna. A Seattle-ben élő Christy hasonló "agyi ködöt" érzett, több napig lázas is volt, majd erősen fájni kezdett a feje.

5. Rendkívüli fáradtság

Egy újabb tünete a koronavírusnak a fáradtság. Több beteg is rendkívül fáradtnak érezte magát, mielőtt a többi tünet jelentkezett volna. 

A Journal of the American Medical Association-ben megjelent tanulmány szerint a kórházba vitt koronavírusos betegek 44 százaléka panaszkodott kimerültségről és fáradtságról.

A 69 éves, Norfolkban élő Linda Carr azt mondta, nagyon betegnek, és rettenetesen fáradtnak érezte magát. Azonban nem volt láza, és nem is köhögött. Két nap múlva már állni is alig bírt. 

Nem volt annyi energiám, hogy egyik lábamat a másik elé tegyem 

– mondta. Tudta, hogy ez nemcsak egy sima influenza, a mellkasában szorítást érzett, légszomja volt. A háziorvosa egyenesen a kórházba küldte. Öt napig tartották bent, miután pozitív lett a koronavírustesztje. A nő azt mondta, még mindig gyengének érzi magát, és házi karanténban van.

Mit kell tenni a tünetek tapasztalása esetén?

Amennyiben tapasztalja magán a koronavírus tüneteit, semmiképpen se menjen személyesen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát, aki telefonon fogja kikérdezni Önt – írja a koronavirus.gov.hu.

Ha felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja, és

  • a tünetei enyhék, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, tehát nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a légúti mintavétel céljából. Ennek eredményéről a háziorvos értesíti Önt.
  • Ha tünetei súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), és kórházi ellátást igényel, akkor a mentő a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára vagy járványkórházba, vagy kijelölt intézménybe szállítja Önt, ahol az elkülönítése, az ellátása és a mintavételezés megtörténik.

A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek és laborvizsgálatot végeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy nem.

Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal-fertőzött, akkor kórházi megfigyelés alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5