Skip to main content

 

Elítélték azt a három kínai kutatót, akik tavaly a CRISPR/CAS9 elnevezésű genetikai olló használatával avatkoztak be egy ikerpár genetikai tulajdonságaiba.

Ho Csian-kuj biofizikus három év börtönt és 3 millió jüanos (127 millió forintos) pénzbüntetést kapott illegális orvosi tevékenység miatt, két társát is két, illetve másfél évi szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélték.

A tudományos világban nagy felzúdulást okozott tavaly, amikor kiderült, hogy Ho Csian-kuj és társai génszerkesztéssel hozták létre Lulát és Nanát: az ikerpár tagjainak génjeit még embrió állapotukban módosították, hogy ellenállók legyenek a HIV-vírussal szemben. Ho megpróbálta tanulmányát megjelentetni neves tudományos folyóiratokban, de senki sem adta ki.

A kínai kutató azt állította akkor, hogy ezzel az orvosi áttöréssel uralni lehet a HIV-járványt, az azonban nem volt nyilvánvaló, hogy sikeres volt-e a beavatkozás eredeti szándéka, hogy a babák ellenállók legyenek a HIV-vírussal szemben.

A tanulmány egyes részeit az MIT Technology Review tudományos lap tette közzé december elején azzal a céllal, hogy bemutassa, Ho Csian-kuj nem tartotta be az etikai és tudományos normákat, amikor létrehozta az ikreket. Az emberek egy kicsiny része HIV-immunitással születik, mivel a CCR5 génjükben van egy mutáció.

A kínai kutató azt állította, hogy ez volt az a gén, amelyet megcélzott a génszerkesztéssel, sikeresen reprodukálva az uralkodó CCR5 variánst. Független szakértők szerint viszont a kínai kutatóknak nem sikerült reprodukálniuk a CCR5 mutációt, tanulmányukban egyszerűen hazudtak ezzel kapcsolatban. Bár még pontosan nem tudni, hogy milyen hatással volt a beavatkozás, szakértők szerint előre nem látott génmutációkat okozhatott génszerkesztés a tavaly született kínai babáknál.

Hszinhua hírügynökség híre szerint Ho Csian-kujt és két társát három újszülött esetében végett illegális génszerkesztés miatt találták bűnösnek, a harmadik gyermek születésének körülményeiről nem közöltek információkat.

A bíróság szerint az elítélt kutatók úgy vezették termékenységi programjukat, hogy nem volt ehhez orvosi kvalifikációjuk, megsértve ezzel az ország egészségügyi törvényeit és a génszerkesztésre vonatkozó erkölcsi elveket is.

Ho Csian-kuj és segítői nyolc önként jelentkező házaspárt vontak be csalással a programba, ehhez még okiratot is hamisítottak, hogy azt a látszatot keltsék, tevékenységük legális, és nem ütközik semmiféle jogi és erkölcsi korlátba.

Munkájuk eredményeképp két nő lett terhes, egyikük szülte Lulát és Nanát. A dél-kínai bíróság szerint a kutatók saját hírnevük és szakmai előremenetelük érdekében követték el a terhükre rótt cselekményeket, és ezzel súlyos károkat okoztak az egészségügyi rendszerben. A három vádlott elismerte bűnösségét.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5