Skip to main content

 

A Bermuda-háromszögben eltűnt hajók közül az egyik leghíresebb a Cyclops haditengerészeti szénszállító esete. Korábban ellenséges torpedótalálatra gyanakodtak, de néhány kutató nemrég egy teljesen más – bár jóval hihetetlenebb – magyarázatot vetett fel.

A Bermuda-háromszög, vagy más néven az Ördög háromszöge annak a területnek a neve az Atlanti-óceánon, amely repülőgépek és hajók különös eltűnéséről vált ismertté. Földrajzilag a háromszöget Bermuda szigete, Puerto Rico és Miami rajzolja ki.

A Cyclops rejtélyes eltűnése

A 19. századtól kezdve számos hajó, majd később repülőgép tűnt el a területen, így egyre nőtt a vidékhez kapcsolódó rémtörténetek száma. A racionálistól az egészen elrugaszkodott, földönkívülieket is bevonó magyarázatokig se szeri se száma a különféle elképzeléseknek arról, hogy miért lehet olyan veszélyes ez a terület. Az egyik elmélet szerint a területen garázdálkodó óriáspolipok, pontosabban óriáskalmárok hozhatók kapcsolatba több tragédiával, köztük a Cyclops haditengerészeti szénszállító elsüllyedésével is.

A Cyclops (19 600 tonnás, 309 fő legénység, 180 méter hossz) március 4-én Barbadosból indult utolsó útjára és Norfolfkba tartott. Az elbeszélések elvetik az aknára futás elméletét, a német tengeralattjáró-tevékenység lehetőségét, valamint csendes időjárásról beszélnek. A baleset oka ma is ismeretlen, ezért gyakran idézik Woodrow Wilson egy mondatát: „.. csak Isten és a tenger tudja, mi történt a nagy hajóval".

Fontos az a tény is, hogy ez volt az első rádióval is felszerelt hajó, amelyik eltűnt. Ez azért lényeges, mert eltűnése előtt a hajó nem adott le semmilyen vészjelzést.

A hajó nyomtalan eltűnésére egy bizarr elmélet született az elmúlt években. Az elképzelés kiagyalói szerint a hajót egy óriáspolip ránthatta le a mélybe, több más társával együtt.

Bár első pillantásra ez az elmélet eléggé elrugaszkodottnak tűnik a realitásoktól, az vitathatatlan, hogy az óriáspolipok létezése nem mítosz.

Óriáspolip a hajók ellen?

Richard Ellis, az amerikai természettudományi múzeum munkatársa elmondta, hogyan alakította ki ezt az elképzelést egy bizarr felfedezése.

„1896-ban egy hatalmas tetemet talált két fiú a floridai St. Augustine partjain. A fiúk jelentették a felfedezést a Yale Egyetemnek" – mondta Ellis. „Az egyetem szakértői szerint az oszló anyag egy 61 méter hosszú óriáspolip maradványai lehetettek."

Ezt az állítást azonban 1995-ben megcáfolta egy elemzés, mely szerint a felfedezés valójában csak hatalmas tömegű, kollagénszerű bálnaháj lehetett.

Ráadásul Jeff Marliave, a vancouveri akvárium munkatársa szerint ilyen élőlények nem is élnek a Bermuda-háromszög vidékén. „Óriáspolipok csak a Csendes-óceán északi részén fordulnak elő" – tette hozzá.

Az óriáskalmárok képesek lehetnek csónakokat elsüllyeszteni

Bár régi metszeteken gyakran ábrázoltak hajókat megtámadó polipokat, az egyetlen ma ismert állat, amely valóban veszélyt jelenthet a kisebb csónakokra és vitorlásokra, a polipok rokona, a szintén lábasfejű óriáskalmár.

Óriáskalmárok nagyon ritkán kerülnek szem elé, leginkább csak partra vetett tetemeikből tudunk valamit a létezésükről. Rejtélyes, mélytengeri állatok, amelyek hossza (karjaikkal együtt nagyjából 45 méteres lehet.

Mivel azonban nagyon kevés adat áll róluk rendelkezésre, egyes Bermuda-kutatók, például Rob Simone nem zárja ki, hogy mégis ilyen állatok állhatnak az Ördög-háromszögében történt titokzatos eltűnések egy részének hátterében.

Az szinte teljesen kizárt, hogy egy ilyen lábasfejű képes legyen lerántani olyan nagy hajókat, amilyen a Cyclops volt. Az azonban biztos, hogy a tenger mélye még rengeteg titkot tartogat a számunkra, hiszen szó szerint csak a felszínt kapargattuk mostanáig.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Photograph was taken by the New York Navy Yard. - United States Naval History and Heritage Command photograph - wikipedia

TOP 5