Skip to main content

 

Az Adidas bezárja a német és az amerikai "Speedfactory" névre keresztelt robotizált cipőgyárát és azokat Vietnámba, illetve Kínába költözteti és automatizálás helyett ismét emberek végzik majd a munkafolyamatok jelentős részét.

Mindkét gyár rendkívül veszteségesen üzemelt, a robotok drágán termeltek és lassan lehetett őket átprogramozni, ha új modellt kellett gyártatni velük - írja a Figyelő.

hirdetés
 

Az Adidas német és amerikai "gyorsgyárai" a kínai munkaerő drágulása és az egyre fejlődő robottechnológia miatt építették meg közel négy éve.

A cég a 3D nyomtatás és az automatizálás segítségével akarta gyorsabbá tenni a termelést, ez azonban úgy tűnik nem sikerült, mert most mindkét üzem bezár, a gyárakat pedig Kínába és Vietnámba költöztetik.

Az alapkoncepció, miszerint gyors tömeggyártást lehet elérni a robotizálás segítségével, szintén megbukott, mert 2016 óta csupán egy-egy millió cipő készült a két Speedfactory-ban.

A Figyelő szerint a vártnál sokkal nagyobbak lettek az Adidas termelési költségei, ha pedig ez nem lett volna elég, a gyorsgyár még kifejezetten lassú is volt.

Ugyan igény lett volna a nem robotok készítette kis sorozatú és nem Ázsiából milliószám érkező cipőkre, azonban a rendkívül drága gépekkel egyszerűen nem érte meg helyettesíteni az emberi munkaerőt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5