Skip to main content

 

Jelenleg még mindig két nagyvállalat uralja az online hirdetési piacot, a Google és a Facebook. Mindazonáltal az elmúlt időszakban fiatal vállalatok egész csapata kezdett fellépni trónkövetelőként. A trendek szerint úgy tűnik, hamarosan megtörhet a két szereplő dominanciája.

Az idei harmadik negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon egyik legizgalmasabb tapasztalata, hogy kiderült, több olyan cég is van, amely látványos növekedést produkált az online hirdetési piacon.

hirdetés

A Snapchat mögött álló Snap, a Pinterest és az Amazon egyaránt gyorsabb növekedést hozott össze, mint a jelenlegi két uralkodó, a Google és a Facebook.Ez a trend pedig egyre inkább arra utal, hogy hamarosan sokkal diverzifikáltabb lehet az internetes hirdetési piac, mint korábban volt – írja a CNBC.

A Facebook az idei harmadik negyedévben 28 százalékos hirdetési bevétel-növekedést produkált, amivel már a harmadik egymást követő negyedévben ment a bővülési ütem 30 százalék alá. A Google hirdetési bevétel-növekedése ezzel szemben csupán 17 százalékos volt.

Az EMarketer pedig idén már azt jósolta, hogy bár a két gigász ebben az évben még uralni fogja a piacot, épp 2019 lehet az az év, amikor a Facebook és a Google együttes amerikai reklámpiaci részesedése már csökkenést mutathat. Az elemzők szerint egyébként a teljes amerikai digitális hirdetési piac jövőre 17 százalékkal, 151,3 milliárd dollárra bővül majd.

A méret tekintetében az Amazon számít a legnagyobb kihívónak, noha nem Jeff Bezos cége a leggyorsabban növekvő platform. A legerősebb növekedést ugyanis a Snap hozta össze, amely a legutóbbi jelentése szerint 50 százalékkal, 446,2 millió dollárra növelte a hirdetési bevételeit a megelőző negyedévben.

Ez összegszerűen azonban még messze elmarad a nagyoktól. A Google hirdetési bevételei ugyanis 33,9 milliárd dollárt tettek ki, míg a Facebooknál ez 17,4, az Amazonnál pedig 3,6 milliárd dollárt jelentett. A Snapet még a Twitter is megelőzte a maga 700 millió dollárjával.

A Snap jelentősége azonban a rendkívül gyors növekedési potenciáljában rejlik, amit már a befektetők is jutalmaztak. A vállalat részvénye idén nagyjából 175 százalékot emelkedett, miután a hirdetők mellett a befektetők is meglátták, az üzenetküldő alkalmazás komoly lehetőségeket rejt magában.

Mindeközben az Amazonnál a hirdetési divízió kiemelten jól teljesített az egyébként igen gyenge harmadik negyedévben. A vállalat összességében kiábrándító profitszámokat és előrejelzést közölt, de az „egyéb" kategória alá eső bevételek (melyek elsősorban a hirdetési divíziót jelentik) 44 százalékkal nőttek.

Bár a Pinterest gyorsabb bővülést hozott össze, mint az Amazon, a Snap növekedését nem érte utol. Bár a képmegosztó közösségi oldal bevételei elmaradtak a várakozásoktól (ennek eredményeként a cég részvénye 17 százalékot szakadt pénteken), a hirdetési bevételek így is 47 százalékkal bővültek.

A trónkövetelők listájából azonban látványosan hiányzik egy szereplő, amely egyébként a piaci részesedését tekintve negyedik a sorban: a Twitter.

A kimaradás oka, hogy míg a Snap, a Pinterest és az Amazon gyorsabb növekedést produkál, mint a Google és a Facebook, a Twitter le van maradva.

A harmadik negyedéves adatok szerint a vállalat mindössze 8 százalékkal (702 millió dollárra) növelte a hirdetési bevételeit. Ez egyébként igen jelentősen el is maradt az elemzők által várt 756 millió dollártól.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5