Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

atoilatpaper2 

Márciusban emelkedni fog a WC-papír ára Tajvanon. Emiatt megindult a lakossági készletfelhalmozás, már alig van olyan hely az országban, ahol a termék kapható.

Egyes becslések szerint a drágulás 10-30 százalékos lesz, mások szerint még ennél is magasabb.

Lerohanták az áruházakat a tajvaniak, és a lakosság kifosztotta a boltok WC-papírkészletét. Az üres polcokról készült fotók ellepték a közösségi médiát.

De mi okozta a sáskajárásszerű pusztítást?

A WC-papírt gyártó vállalatok írásban értesítették a kereskedőket, hogy a nemzetközi piaci árak emelkedése miatt 10-30 százalékos drágulásra lehet számítani.

A hír elszabadult, volt olyan, aki a drágulás miatt kezdett el bevásárolni, míg mások azért, mert féltek attól, hogy kifogy a készlet, és nem akartak WC-papír nélkül maradni.

A pánik miatt a boltok többsége gyorsan kifogyott a még olcsó WC-papírból. Az ET Mall szerint a legnépszerűbb 20 termékből a hétvégén 6 WC-papír volt.

Miért drágul a WC-papír?

BBC szerint a kanadai erdőtüzek és a brazil fakitermelés visszaesésének köszönhető, hogy a WC-papír drágul.

Míg az alapanyagul szolgáló rostos anyag tonnánkénti világpiaci ára tavaly 650 dollár (165 ezer forint) dollár volt,ez idén már 800 dollár (203 ezer forint).

Bár a 10-30 százalékos drágulás nem tűnik egetverően magasnak, Tajvan legnagyobb WC-papírral kereskedő vállalata, az YFY szerint a helyzet még annál is durvább, mint amiről a levél árulkodik.

Szerintük az 50 százalékos drágulás sem elképzelhetetlen, mivel nem csak a papír ára nő, hanem a csomagolási és szállítási díjak is magasabbak.

Globális szinten ezek ellenére nem lehet nagy drágulásra számítani, a lap szerint például az Egyesült Államokban akkora az árverseny, hogy gyakorlatilag olcsóbbá válik a WC-papír.

A tajvani hatóságok gyorsan reagáltak, és ígéretük szerint március közepéig nem emel az árakon a négy legnagyobb kiskereskedelmi lánc.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay