Skip to main content

 

Norvégia 60 százalékkal csökkentette az Amazonas esőerdői védelmére Brazíliának nyújtott éves támogatását, mert 2016-ban nőtt az erdőirtás mértéke - közölte pénteken a norvég környezetvédelmi minisztérium.

Norvégia egy mintegy egymilliárd dolláros, hosszú távú program keretében évente nyújt anyagi támogatást Brazíliának, hogy segítsen elejét venni az amazonasi esőerdők csökkenésének a globális felmelegedés elleni erőfeszítések keretében.

hirdetés

Az erdők az ember által kibocsátott fő üvegházhatású gáz, a szén-dioxid nagy elnyelői, ám Brazíliában az esőerdőt alaposan megritkította a mezőgazdasági területek növeléséért és az iparosítás céljával megvalósított erdőirtás. 2016-ban Norvégia 350 millió norvég koronával támogatta Brazíliát, ami 60 százalékkal volt kevesebb a 2009-2015 között évente átlagosan juttatott 925 millió koronánál.

Ha az erdőirtás mértéke nő, a támogatás csökken- hangsúlyozta közleményében Vidar Helgesen környezetvédelmi miniszter.

"Örömmel jegyezhetem meg, hogy a 2017. évi első adatok az erdőirtás mértékének csökkenését mutatják. Ha ez bizonyossá válik, akkor a jövő évben ismét növeljük a támogatást" - tette hozzá a tárca vezető. Norvégia Michel Temer brazil elnök júniusi oslói látogatásakor közölte, hogy csökkenti a támogatást.

Az észak-európai ország, amely az északi-tengeri kőolaj- és földgázbevételeiből hatalmas vagyonnal bír, az esőerdők legnagyobb védelmezője pénzügyi segélyprogramjaival.

Brazíliában a 2015 júniusa és 2016 júniusa közötti 12 hónapban 7900 négyzetkilométer erdőt vágtak ki, ez akkora, mint a görögországi Kréta szigetének területe. Az előző 12 hónapban 6200 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki.

Az elmúlt években azonban az esőerdők éves csökkenése jóval alatta maradt a 2005 előtti évi 19 ezer négyzetkilométernek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5