Skip to main content

 

Félő, hogy a Földbe hamarosan aszteroida csapódhat, vélik cseh csillagászok, akik szerint a veszélyes objektumok a Tauridák meteorrajban rejtőznek.

A Tauridák meteorraj minden évben az őszi időszakban nagyjából szeptember közepétől november második feléig keresztezi a Föld pályáját.

hirdetés

A Cseh Tudományos Akadémia kutatói összesen 144 olyan objektumot (úgynevezett bolidákat) tanulmányoztak, amik e meteorrajban vannak jelen. Rögtön sikerült két olyan aszteroidát is felfedezni, amelynek átmérője eléri a 200-300 métert – írja az AFP.

„A meteorraj új ága nagy valószínűséggel számos olyan, eddig felfedezetlen aszteroidát tartalmaz, amelynek átmérője 10 és 100 méter közé esik vagy még ennél is termetesebb" – írta az akadémia a kiadott sajtóközleményben.„Néhány évente az aszteroidabecsapódás valószínűsége markánsan megnő, amikor a Föld közelébe kerülnek ezek a bolygóközi anyagok" – tették hozzá a kutatók.

Az új ág olyan objektumokat tartalmaz, amelyek együtt keringenek a Nap körül, és néhány évente kerülnek a meteorrajjal a Föld közelébe, nagyjából három hetes időtartamig. „Ez alatt az idő alatt megnő az esélye, hogy egy nagyobb égitest ütközzön bolygónknak" – írta az akadémia.

A csillagászok szerint az aszteroidák rendkívül törékenyek, de ha nagyobb méretűek, megvan a veszélye annak, hogy nem égnek el az atmoszférában és eltalálják a Földet.

E veszélyes, potenciális katasztrófát okozó égitesteket tovább kell tanulmányozni, figyelmeztetnek a szakemberek.

Az eredményeket az Astronomy & Astrophysics című szakfolyóiratban közölték.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5