Skip to main content

 

A szennyezett levegő zavarja alvásunkat, állítja egy új tanulmány. A Washingtoni Egyetem kutatói kapcsolatot találtak alvásunk minősége és a levegőben lévő nitrogén-dioxid és szálló por koncentrációja között.

Közel kétezer Amerikában élő önkéntes vett részt a kutatásban, akiknek az átlagos életkoruk 68 év volt. Minden résztvevő a csuklóján egy aktivitást mérő szenzort viselt, ezzel az eszközzel a kutatók minden apró mozgást rögzítettek az alvás során. Az adatok alapján kiszámolták, hogy az önkéntesek mennyi időt voltak ébren.A legjobb alvók az éjszaka alig hét százalékát töltötték éber állapotban, még a legrosszabbak az ágyban töltött idő akár tizenkét százalékában is csak forgolódtak.

A kutatók összevetették az adatokat a levegő minőségével. Két paramétert vizsgáltak a nitrogén-dioxid és a szálló por koncentrációját, az említett anyagok kibocsátásáért a közlekedés tehető felelőssé.A levegővel együtt belélegzett szennyezőanyagok irritálják orrunk és torkunk nyálkahártyáját, ezzel zavarva alvásunkat.

A kutatás vezetője, Martha Billings felhívja a figyelmet arra is, hogy a tüdőn keresztül véráramba került káros anyagok egy része az agyig is eljuthat, ahol a légzés szabályzásáért felelős agyi területeket ingerelve rontja a nyugodt alvás lehetőségét.

Fáradtan ébredünk, ha szennyezett a levegő

Az eredmények alapján azok, akik magas nitrogén-dioxid koncentrációjú levegőt lélegeznek be hatvan százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek a rossz alvók csoportjában. A levegő szálló por tartalma pedig az önkéntesek között ötven százalékkal növelte az esélyt a fáradt ébredésre. Az adatok elkészítésénél számos tényezőt figyelembe vettek a kutatók. Életkor, testtömeg, alvási zavarok, etnikum, jövedelem, dohányzás, sőt, még az önkéntesek szomszédjainak társadalmi-gazdasági helyzetét is felmérték.

A kapott eredmények figyelembevételénél fontos megemlíteni, hogy a vizsgált légszennyező anyagok kibocsátásáért a közlekedés tehető felelőssé, ezért nem hanyagolható el az ezzel járó zajszennyezés sem. Azonban korházi adatokat felhasználva korábbi kutatások egyértelműen igazolták, hogy a nitrogén-dioxid károsan befolyásolja a különböző élettani folyamatokat, így az alvási szokásainkat is. 

(Szerző: Földi Péter)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5