Skip to main content

 

Az öt tenger által közrefogott csizmafélsziget országa a világ legegészségesebb állama a Bloomberg 163 országra kiterjedő Globális Egészségindexe szerint.

Egy Olaszországban született csecsemő számíthat arra, hogy egy napon majd átlépi a 80-at. 2800 kilométerre délre, Sierra Leonében viszont egy újszülött várható élettartalma 52 évnél áll meg.

hirdetés

Olaszország egyike a világ legfejlettebb államainak.

Ez még úgy is igaz, hogy az ország gazdasági növekedése évtizedek óta stagnál, a fiatalok majdnem 40 százaléka munkanélküli, és az övék a világ egyik legnagyobb GDP-arányos államadóssága.

És igen, az olaszok jobban tartják magukat, mint a magas vérnyomással, koleszterinszinttel küzdő amerikaiak, a kanadaiak, a britek, vagy akárki más.

Ennél persze sokkal fontosabb az országban elterjedt étrend, amely tele van friss zöldséggel és szűz olívaolajjal.

A lakosság nagy része könnyen és viszonylag olcsón jut hozzájuk, no meg a friss gyümölcsökhöz, a halakhoz és a sovány húsokhoz.

A Bloomberg mutatóját számos elem összeméréséből gyúrták: várható élettartam, leggyakoribb halálokok, vérnyomás, dohányzás, a tiszta vízhez való hozzájutás nehézsége.

A top 5 további tagjai Izland, Svájc, Szingapúr és Ausztrália.

Az, hogy egy ország a világ fejlettebbik részéhez tartozik, egyáltalán nem biztosíték arra, hogy a Bloomberg egészséges helynek minősíti. A tehetősebb államokban például általában magas a túlsúlyosak száma. Az Egyesült Államok így csak a lista 34. helyére fért be.

Magyarország nincs benne az első 50-ben. Bejutott viszont a környékről Ausztria (12.), Szlovénia (27.), Csehország (30.), Horvátország (35.), Lengyelország (39.), Bosznia-Hercegovina (42.), Macedónia (44.), Szlovákia (46.) és Albánia (50.).

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás, A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5