Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_QDrum_aborostyan.jpg 

Miközben sokan befeketetési céllal vesznek lakást Budapesten vagy vidéki nagyvárosokban, sokan el is hagyják a várost, és vidékre költöznek, írja a portfolio.hu.

A turizmus miatt trendi Budapesten kiadó lakást venni, de ugyanígy egyes vidéki nagyvárosban is, így például Győrben vagy Debrecenben, utóbbi esetben azért is, mert sok külföldi diák tanul a cívis városban, akik  évről évre bérelhető lakást keresnek.

Mindez a lakások árainak a felemelkedéséhez vezetett, így sok városlakó döntött amellett, hogy eladja a lakását, hisz csúcson az ingatlanárak, és a vételárból vidéken vesz egy családi házat, akár például a fővárost övező kisebb településen, a fennmaradó összeget pedig befekteti, vállalkozik, vagy félreteszi nyugdíjas napjaira.

Főleg azoknak éri meg a váltás, akik egyre digitalizálódó világunkban távmunkában is tudnak dolgozni, vagy a megfelelő közlekedés miatt rövid időn belül beérnek városi munkahelyükre, illetve csendre és jó levegőre vágynak, illetve gyermeküket is zöld környezetben, és nem a betondzsungelben szeretnék felnevelni.

A portfolio.hu cikke szerint, mint ahogy a 90-es évek elején is, a lakásárak emelkedésével egyidejűleg ismét elkezdődött a budapestiek kiáramlása a főváros közeli településkre, és várhatóan az "első fecskéket" további háromszázezer ember követi majd az elkövetkezendő két évtizedben. 

Jelenleg a fővárosban több mint 1,7 millióan, míg a környező kistelepüléseken közel 800 ezren laknak összesen, a rendszerváltás idejében még kétmillió főt számlált a fővárosi lakosság.

Ugyanez a folyamat megfigyelhető a már említett cívis város esetében is, a Debrecen melletti kisebb településeken egyre keresettebbek a családi házak. Sok esetben olyanok is, melyek gazdálkodásra alkalmas kerttel is rendelkeznek.

Persze a vidéki életnek is megvannak a hátrányai éppúgy, mint az előnyei, ugyanígy a nagyvárosoknak is, így mindenki eldöntheti, mi a vonzóbb a számára. 

Akit bővebben is érdekel, miért érdemes most eladni a városi ingatlant és vidéken házat venni, egyáltalán miért lehet vidéken jóval olcsóbban, mégis jobban élni, mint a városban, minderről ide kattintva olvashat bővebben.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás, A kép csak illusztráció, forrás: pixabay