Skip to main content

 

Nagy-Britanniában szigoríthatják a magyar és más uniós munkavállalóknak járó szociális juttatások és támogatások feltételeit. A kormányfők péntek éjszaka állapodtak meg.

David Cameron a megállapodás után közölte: a britek annyit tartanak meg az Európai Unióból, amennyire szükségük van, de kimaradnak a nagy európai szuperállam víziójából, az euróból sem kérnek, mint ahogy a nyitott határok politikáját, vagy az állandó pénzügyi mentőcsomagokban való részvételt sem erőltethetik a szigetországra többé.

hirdetés

Csak a brüsszeli csúcs második napján született meg a megállapodás Nagy-Britannia reformköveteléseiről: Dalia Grybauskaite litván elnök Twitter-üzenete szerint péntek éjjelre sikerült egyezségre jutniuk az állam- és kormányfőknek.

David Cameron magasztalta a megállapodást, és úgy érzi, hogy országa megerősödve került ki a Brüsszellel folytatott harcból. Első nyilatkozataiból az alábbiak körvonalazódnak:

  • Nagy-Britannia soha nem kerülhet olyan helyzetbe a jövőben, hogy az eurozóna bármelyik tagállamának pénzügyi segítséget kelljen nyújtania
  • A megállapodás szavatolja, hogy a brit vállalkozások nem szenvedhetnek hátrányt azért, mert kívül esnek az eurozóna határain
  • Újabb jogosultságokat kaptak a britek annak érdekében, hogy még hatékonyabban léphessenek fel a szigetországba érkező bűnözőkkel szemben, és ki is utasíthassák azokat
  • 7 évig korlátozhatják szociális támogatásokat az EU-s munkavállalók esetében

Donald Tusk is megerősítette az információt, hozzátéve, hogy egyhangú döntés született.

A csütörtökön kezdődött brüsszeli tanácskozás középpontjában a londoni kormány reformigényei álltak, amelyekről nehéz és hosszú tárgyalások után született meg az egyezség az ülés résztvevői között.

Az uniós vezetőknek számos ponton komoly engedményeket kellett tenniük, hogy tető alá hozhassák a kompromisszumot.

David Cameron brit kormányfő legtöbb vitát kiváltó követelését illetően az első információk szerint olyan megoldás született, amelynek értelmében Nagy-Britanniában akár hét éven át is korlátozhatnák az unióból érkező munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. 

Az Európai Tanács csúcstalálkozójának pénteki zárónapján létrejött megállapodás különleges státust biztosít Nagy-Britannia számára az Európai Unióban - közölte David Cameron brit kormányfő a Twitteren.

A változás nemcsak a jövőbeni, hanem a jelenlegi külföldi munkavállalókra is kiterjed, és valamennyi tagországban alkalmazni lehet. Kiszivárgott információk szerint a németek, az osztrákok és a dánok is szívesen bevezetnék a rendszert. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Kép: David Cameron brit miniszterelnök, forrás: AFP/Emmanuel Dunand

TOP 5