Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_originalphotos_afoto_w1.jpg 

Az idei World Press Photo pályázatán egy Röszkén, a menekültválsággal kapcsolatban készült kép lett az év fotója. Készültek azonban más képek még más kategóriákban is.

Egy baljós röszkei fotó lett az év képe a World Press Photo idei pályázatán.

A Budapesten élő ausztrál Warren Richardson fekete-fehér fotóján egy menekült férfi nyújtja át kisgyerekét a szögesdrótok alatt Röszke közelében. A zsűri szerint ebben az egyszerű fotóban minden benne van, ami meghatározta a tavalyi évet, egyszerűsége ellenére a kép minden eleme szimbolikus erejű, és külön-külön is a menekültválság legellentmondásosabb kérdéseit foglalják össze. 

Warren Richardson, mint ismeretes, heteket töltött a menekültek között a magyar határon, ő volt az a fotós, akit az Átlátszó szerint a TEK rendőrei is bántalmaztak,  amikor összecsaptak a menekültekkel a röszkei átkelőnél.

b_700_700_16777215_00_images_originalphotos_afoto_w2.jpg 

Bár kétségtelenül igen hatásos Richardson fotója, úgy gondoljuk, a többi sem elhanyagolandó. A nyitóképen például Rohan Kelly képe látható, a fotó a Vihar közeleg az ausztrál Bondi Beach felé címet kapta, különben pedig a Termszet kategóriában az első helyezést.

Ugyanebben a kategóriában második helyezést ért el Brent Stirton fotója. A kép elefántokra vigyázó vadőröket mutat a Zakouma Nemzeti Parkban (Csád), ahol az állatállomány 75 százalékát lőtték ki orvvadászok az elmúlt években.

b_700_700_16777215_00_images_originalphotos_afoto_w3.jpg

Természetesen készültek még más képek más kategóriákban is, ezek rövid leírással ide kattintva érhetők el.

 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay