Skip to main content

 

Újabb döntés született a Doboz nevű szórakozóhely ügyében, amit 2013-ban jelentettek fel, mert a nők ingyen beléphettek, a férfiaknak ellenben 1000 forintos lefogyasztható belépőjegyet kellett váltani.

Az Egyenlő Bánásmód  Hatóság és a bíróság később igazat adott a feljelentő Teczár Szilárdnak abban, hogy sérült a férfiak esélyegyenlőséghez való joga.

hirdetés

Az ügy a szórakozóhely panasza nyomán az Alkotmánybírósághoz került.

Az  indítványozó szórakozóhely szerint a bírói döntés nem vette figyelembe a nők pozitív  diszkriminációjának alaptörvényi követelményét, rosszul értelmezte a  hátrányos megkülönböztetés tilalmát, és nem vette figyelembe az  indítványozó emberi méltósághoz való jogát.

Az Alkotmánybíróság kedden nem  találta megalapozottnak az alkotmányjogi panaszt. A határozat indokolása  szerint az esélyegyenlőségi klauzulára hivatkozással nonprofit vagy  nyereségszerző tevékenység sem kizárt, de a gazdasági tevékenység  végzése ebben a körben sem adhat felhatalmazást a hátrányos  megkülönböztetés tilalmának megszegésére, a társadalmilag káros nemi  sztereotípiák megerősítésére. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5