Skip to main content

 

A Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámáról címmel jelent meg rendelettervezet kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium oldalán.

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett rendelettervezet megállapítaná a harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámát. (Az NGM dokumentuma ide kattintva letölthető.)

hirdetés

A dokumentum kimondja, hogy:

A Magyarországon egyidejűleg (1) az idegenrendészeti hatóság által a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben meghatározott összevont kérelmezési eljárás alapján kiadott tartózkodási engedéllyel, vagy (2) a harmadik országbeli állampolgár magyarországi foglalkoztatásához nem összevont kérelmezési eljárás alapján kiadott munkavállalási engedéllyel foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesített, valamint foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében munkát végző harmadik országbeli állampolgárok (a továbbiakban: egyidejűleg munkavállalási engedéllyel foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgárok) száma nem haladhatja meg a tárgyévet megelőző évben bejelentett munkaerőigények havi átlagát.

A havi átlag számításánál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatási jogviszonyban történő foglalkoztatásra irányuló, valamint harmadik országbeli állampolgár magyarországi foglalkoztatásának engedélyezése céljából bejelentett munkaerőigényeket.

A maximált létszámadatot tartalmazó közleményt a nemzetgazdasági miniszter a tárgyév február 1-jéig a Hivatalos Értesítőben teszi közzé. 2015-ben pedig július 1. napjáig teszi közzé. A rendelet a kihirdetést követő 15. napon lépne hatályba.

Felpörgetik a bevándorlás témát

Ezzel Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánypártok után a Nemzetgazdasági Minisztérium is hozzászólt az elmúlt hetek fő témájához, a bevándorlás ügyéhez.

Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában jelentette ki, hogy ő azon az állásponton van, hogy egyáltalán nincs szükség bevándorlókra. Szerinte jó családpolitikát és foglalkoztatáspolitikát kell csinálni.

Ezt követően még péntek délután meg is jelent a nemzeti konzultáció 12 kérdése a bevándorlás és terrorizmus témájában. Ennek utolsó kérdése például ez: Egyetért-e Ön a magyar kormánnyal abban, hogy a bevándorlás helyett inkább a magyar családok és a születendő gyermekek támogatására van szükség?

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Fotó

TOP 5