Skip to main content

 

Egy olyan magyar cég teszi rendbe a hazai piacon tevékenykedő multik többségének szoftvergazdálkodását, amely annyira innovatív megoldással dolgozik, hogy nemzetközi viszonylatban is csak néhány konkurenssel kell számolnia. A cég most 430 millió forintos tőkebefektetéssel nemzetközi terjeszkedésbe kezd.

„A régió legnagyobb piaca egyértelműen Lengyelország, így első lépésként itt indítjuk el szolgáltatásainkat. Sok lengyel ügyféllel találkoztunk személyesen, és hamar kiderült, hogy - akárcsak a hazai ügyfeleink esetében - számukra is kihívás a szoftvergyártók auditfenyegetése, a megfelelő szoftver vagyongazdálkodás, és a költségcsökkentési igény kielégítése” – mondta Zsoldos Sándor, a 23 főt foglalkoztató IPR-Insights International Zrt. vezérigazgatója. A cég 2002-ben, a szoftvergazdálkodási szolgáltatáspiac kialakulásával nagyjából egy időben indult: „Egy szoftvergyártó termékeinek értékesítőjeként tapasztaltam, hogy a legtöbb cégnél azt sem tudják pontosan, hogy hány számítógépük van, nem hogy azt, hogy ezeken milyen programok futnak” - mondja Zsoldos, aki rámutat arra is, hogy nem csak a feleslegesen megvásárolt vagy licencdíjas programok futtatása a baj, de jellemző az illegális, másolt programok használata is.

hirdetés

„Az elmúlt években a brit nagyvállalatok 68 százalékánál tartottak auditot a legnagyobb gyártók (Microsoft, Oracle, IBM, SAP) és visszamenőleg több százmilliós összegek megfizetésére kötelezték őket. Ha egy gépen csak a Microsoft Office fut illegálisan az úgy körülbelül 120 ezer forint, és ha egy nagyobb cégnél mondjuk háromezer gép van, már az is szép összeg, de általában akár 100 szoftvert is használnak egy gépen. Mi abban segítünk, hogy egy optimalizációs folyamat során megnézzük, hogy melyik szoftverekre van igazán szükség az adott munkavégzéshez, és hogy ezek jogtiszták legyenek, mert ugyan a régióban még nem elterjedtek ezek az auditok, ez csak idő kérdése” – mondja az ügyvezető.

A cégek informatikai költségeinek kétharmada ma már szoftverekhez köthető, az IPR pedig nem csak abban segít, hogy ezeket gatyába rázza, de a saját szoftverük segítségével folyamatosan karban tartja a cég rendszerét. Az IPR ügyfeleinek száma meghaladja a százat is, amelyek között a legnagyobb bankok magyar leányaitól kezdve az telekommunikációs cégeken át a jegybankig mindenki megtalálható. „A szolgáltatásunkkal általában 20-30 százalékos költségcsökkentést tudunk elérni a cégeknél, de ez többnyire relatív, mert ha valakinél nem jogtiszták a szoftverek, javasoljuk annak megvásárlását a későbbi bonyodalmak elkerülése végett, ami értelemszerűen kiadással jár a cégnek, azonban nem kell félnie attól, hogy egy későbbi audit során visszamenőlegesen kelljen megfizetnie.” – teszi hozzá Zsoldos, aki cégét egyfajta adótanácsadó céghez hasonlítja, csak éppen ők szoftvergazdálkodás terén adnak tippeket.

Lengyelország után Csehországot és Törökországot veszi célba a cég. „A külpiacra lépést megelőző vizsgálatok feltárták, hogy a megcélzott piacokon egyelőre még nincs meg a megfelelő megoldás a hatékony szoftvergazdálkodás problémájára, így jött az ötlet, hogy megcélozzuk ezt a piaci rést” – hangsúlyozza a vezérigazgató. Kiemeli: amennyiben a lengyel, a cseh és a török piacra lépés sikeres, a tapasztalatokat felhasználva további régiós és talán régión kívüli országokban is folytatják a terjeszkedést.

A gyors terjeszkedéshez azonban nagyobb tőkére volt szükség, amit a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. biztosított: „a Bonitás 430 milliós pénzügyi befektetetésen túl egyéb kompetenciákkal és nemzetközi kapcsolatokkal is támogatja növekedési céljainkat megvalósítását” – emelte ki Zsoldos Sándor.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5