Skip to main content

 

A Michigani Egyetem legújabb kutatása az ételfüggőségre fókuszált, ami egyre inkább előtérbe kerül, mint a világszerte terjedő kóros elhízás oka.

Régebbi, állatokon végzett kísérletek során már kimutatták, hogy a készételek és a hozzáadott zsírral, fehér liszttel vagy cukorral dúsított termékek, mint például a pizza, előidézhetik a dependens magatartást. Most az emberekkel végzett klinikai vizsgálatok során tapasztalták, hogy ugyanolyan függőség léphet fel bennünk, mintha drogosok lennénk. Ashley Gearhardt professzor, a kutatás vezetője szerint például lazacot és barna rizst ehetünk számolatlanul, ugyanis a nyers, nem hőkezelt, cukor- és lisztmentes élelmiszerektől nem lép fel az addikció.

hirdetés

Az ételfüggőségben szenvedő és a magas testtömegindexű embereknek nagyobb gondot okozott a készételekkel szemben megtartóztatni magukat. Ez arra utal, hogy az ilyen termékekben olyan összetevők lehetnek, amiket egy bizonyos embertípus nehezebben tolerál.

A kutatás fényében Erica Schulte, az egyetem professzora azt javasolta, hogy szigorítsanak a gyerekeket célzó marketingen, hogy ne alakuljon ki már gyerekkorban a függőség, így előzve meg a felnőttkori kóros elhízást. 

A következő lépés a kutatásban az, hogy leszűkítsék a függőségre hajlamosító élelmiszerek körét és ezzel alapjaiban reformálják meg az elhízás kezelését. Terveik szerint a drogról és cigarettáról leszoktató programok tapasztalatait is fel tudják majd használni, melyek hatékonyak lehetnek az ételfüggés kezelésében.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Fotó

TOP 5