Skip to main content

Semmi különös nincs első ránézésre ezen az emberen, mondhatnánk, hisz kinézetre éppolyan, mint bármely más amerik tanár. Mégsem az, egyszerűen nincs is más szó erre a színes egyéniségre, mint az, hogy bámulatos.

Ahogy mondja magáról, illetve kezdi mondandóját az alább elérhető videóban: „Nem vagyok kertész. Nem. De szülő vagyok. És tanár.”

Ez a tanár pedig, bár nemrégen kezdett el iskolájában tanítani, hamarosan észrevette, hogy gyermekei, immáron az általa csak „harmadik generációnak” titulált, azaz a nagyvárosi sivatagban élő tanulói, egyre kövérebbé, túlsúlyosabbá váltak, hisz abszolút egészségtelen életmódot folytattak, kezdve már kicsi gyermekkoruktól.

Ezek azok az alapgondolatok, melyek ezt az egyszerű embert arra késztették, hogy változtasson a nemkívánatos tendenciákon, és tegyen valamit diákjai egészségéért. Mégis hogyan válhatott mindez valóra?

Mondhatnánk, mindig akad olyan fogaskerék, mely kilóg a gépezetből, és ha megtekintjük ezt a filmet, nincs jobb szó rá, minket is magával ragad ennek a tanárnak a lendülete, a közösségért való tenniakarása, pozitív életszemlélete, nem utolsó sorban pedig humorérzéke.

Városi, vagy iskolai kerteket kezdett el létrehozni, melyek működtetése kapcsán a kallódó gyermekeknek is megfelelő életcélt adott, mivel a városnegyedben, ahol mai napig is tanít, többségében csak hátrányos helyzetű, vagy egyenesen hajléktalan gyermek élt, él. Első körben Ritz semmi mást nem tett, mint megismertette diákjait a magokkal.

Innen lépésről lépésre haladva mutatta be, hogyan kell növényeket termeszteni, akár városi körülmények között is, hogyan lehet ezáltal korszerűen és egészségesen táplálkozni, és hogyan lehet a felesleget eladva legálisan pénzt keresni. Vagyis sikeresen élni.

De beszéljenek helyettünk inkább a képsorok, érdemes a rövid videót megtekinteni. A film itt érhető el. (A magyar nyelvű feliratot be kell kapcsolni, működtetése nem automatikus.)

Mi lehet mindebből a tanulság? Magyarországon, másolva az amerikai tanár sikertörténetét, minden iskolába kellene iskolai kert, hogy gyermekeink a mezőgazdasági ismeretek mellett megtanuljanak valami másfajta tudást is. Erről a tudásról itt írunk bővebben.

Forrás

Kép

TOP 5