Skip to main content

Ellenáll a nyomásnak, tökéletesen tömít, és másodpercek alatt megszilárdul az a nemrégiben kifejlesztett, fényre polimerizálódó, speciális sebészeti pillanatragasztó, amellyel az erek és a szív sérüléseit kezelnék a jövőben. A kutatók többek között azt remélik az új ragasztóanyagtól, hogy hatékonyabbá teszi a vérzéscsillapítást, így megakadályozható lesz a túlzott vérveszteség, súlyosabb esetben az elvérzés.

Elsősorban intenzív osztályokon, műtéti beavatkozások során, illetve baleseti helyszíneken és harctereken tehet majd jó szolgálatot az a fényre kötő sebészeti ragasztóanyag, amellyel a szív ereinek sérüléseit lehet a jövőben pillanatok alatt „megragasztani” – derül ki a Science Translational Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmányból. A ragasztónak, hivatalos nevén víztaszító (hidrofób) fénnyel aktivált ragasztóanyagnak (HLAA, hydrophobic light-activated adhesive) főként vészhelyzetekben lenne kiemelt szerepe, amikor egy komoly szívműtét során az erek sérüléseit villámgyorsan kell kezelni, hogy megakadályozzák a vérvesztést.

A jelenleg rendelkezésre álló sebészeti ragasztóanyagok nem állnak ellen a verőerekben vagy a szívkamrákban áramló vér nagy nyomásának, ezért a kutatók olyan anyag kifejlesztésére törekedtek, amely erős véráramlás közepette is képes a szív és a vérerek sérüléseinek kezelésére. A most kifejlesztett (akrilált poliglicerin-1,8-oktándikarboxilsav polimerből készülő) új ragasztó puha és rugalmas, ráadásul a vizet is taszítja. Az anyag felhasználás során azonnal behatol a szövetbe, és rövid fényhatást követően néhány másodperc alatt megköt.

Sertésszíven már kipróbálták

A kutatók a ragasztót sertések szívén végzett műtéti eljárás során tesztelték (a sertésszív nagyban hasonlít az emberi szívhez), és megállapították, hogy az állatok esetében az anyag remekül orvosolja a szövetsérüléseket. Az új anyag tulajdonságait a jelenleg használatos orvosi pillanatragasztókkal (cianoakrilát) és fibrinragasztókkal is összevetették, a HLAA mindegyiknél hatékonyabbnak bizonyult. Bár az új ragasztó emberi szervezetben való bevetése előtt további kutatásokra lesz szükség, a szakemberek szerint mindenképpen áttörést jelenthet a sérült érfalak vagy a nyílt sebek szöveteinek gyors, hatékony helyreállításában.

Forrás:

Kép: a ragasztó fényre megszilárdul, forrás: AAAS / Randal McKenzie

TOP 5