Skip to main content

Drámai hatást gyakorolhat a rossz alvás az emberi szervezet működésére. Brit tudósok megállapították, hogy több száz gén tevékenysége módosul napközben az elégtelen alvás következményeként.

A normálisnál kevesebb alvást már korábban is összefüggésbe hozták különféle bajok – szívbetegségek, diabétesz, túlsúly, gyenge agyműködés – kialakulásával, de hogy pontosan mi történik ekkor az emberi testtel, azt eddig nem tudták. A Proceedings of the National Academy of Science folyóiratban nyilvánosságra hozott tanulmányukban a Surrey-i Egyetem tudósai kifejtették, hogy kísérleteikben 26 ember vérképét elemezték: először azután, hogy egy héten át naponta tíz órát alhattak, majd azután, hogy éjszakai pihenőjüket hat órára csökkentették, ugyancsak egyhetes időszakra.

Az alvási idő részleges megvonása több mint 700 gén tevékenységét módosította. A gének hordozzák a sejtekben lejátszódó folyamatokban fontos biológiai szerepet betöltő, lényegében a szervezet működését és növekedését befolyásoló fehérjék előállításához és szabályozásához szükséges információkat. Ezek között vannak azok is, amelyek a változás hatására aktívabbá váltak, és több fehérje létrejöttét eredményezték. A csökkent alvásmennyiség hatására az egész test kémiai összetétele megváltozott, ráadásul a szervezet természetes biológiai órájában is zavar támadt.

A kutatók szerint napközben egyes gének tevékenysége erősödik, másoké gyengül, az elégtelen alvás azonban tompította az eredendően eltérő hatásokat. Colin Smith, az egyetem professzora kifejtette, hogy az alváshiány egészen drámai változásokat eredményezett rengeteg különböző gén működésében. A tudós elmondta, hogy az érintett területek közé tartozik az immunrendszer, illetve az, hogy az emberi test miként válaszol a sérülésekre és a stresszhatásokra.

„Világosan kiderült, hogy az alvás kritikus fontosságú a test megújulásában és funkcionális állapotának a fenntartásában. Ha nem tudjuk feltölteni a sejteket, illetve a régieket újakkal helyettesíteni, akkor a folyamat degeneratív betegségek kialakulásához vezet” – fejtette ki Smith. Véleménye szerint nagyon sok ember talán még a kísérletben résztvevőknél is kevesebbet alszik, ami jelezheti a probléma társadalmi súlyosságát – nevezetesen azt, hogy az elégtelen alvás milyen káros befolyással lehet a rosszul alvók mindennapi életére.

Forrás: http://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/02/26/a_rossz_alvas_megvaltoztatja_a_szervezetet/

Kép forrása: http://www.infogyor.hu/infoblog_olvas/szoveg/permalink

TOP 5