Skip to main content

Az álláskeresők száma alig csökkent augusztusban, 526 900 fő volt regisztrált, miközben a munkaerőpiacon továbbra is mélypont közelben van az új állások száma - derült ki a Foglalkoztatási Szolgálat friss adataiból. A közmunka programok év eleji beindulása után lényegében már hónapok óta szinte semmit nem változik az álláskeresők száma.

Az előző hónapokhoz képest minimális változás zajlott a regisztrált álláskeresők számában, mióta év elején beindultak a közmunka programok, lényegében nem sok változás történt. Idén júniusban volt eddig legalacsonyabb az álláskeresők száma, azóta enyhe emelkedést is megfigyelhettünk, és ha az adatokból kiszűrjük a szezonális hatásokat, az még inkább mutatja, mennyire nem történt az év első negyedéve óta számottevő elmozdulás.

Szintén a közfoglalkoztatás hatását mutatja, hogy az álláskeresők számában legnagyobb relatív változást Somogy megyében, abszolút értelemben pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mérték.

Az 526,9 ezer álláskeresőből 53,1 ezer fő részesült álláskeresési járadékban vagy álláskeresési segélyben, 189,7 ezer fő kapott alacsony összegű szociális segélyt, míg 284,0 ezer fő nem részesült pénzbeli támogatásban.


A tavalyi év augusztusához képest kevesebb, mint felére csökkent az álláskeresési támogatásban részesülők száma a tavaly szeptemberben bevezetett szigorítások miatt (folyósítási idő 90 napra csökkent, álláskeresési segély köre a nyugdíj előtt állókra szűkült).

A közfoglalkozás nagyobb volumenű idei indulása az álláskeresők számát reményteli módon a 2009-es szint alá nyomta, de most már leginkább úgy néz ki, ősszel már ugyanott lehetünk, mint tavaly, tehát az álláskeresők száma tartósan beragadt félmillió fölé.

Eközben hónapról hónapra kevesebb új, piaci állást jelentenek be a foglalkoztatók. Augusztusban 10 700 állást jelentettek be, ami január óta a legkevesebb, és csak néhány olyan hónap volt az elmúlt években, amikor ez a szám hasonlóan alacsony volt. 

Eközben a közfoglalkoztatás
továbbra is dominál az új állások körében, ezúttal 17 ezer támogatott állást hirdettek meg.

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/a_kozmunka_ota_nem_tortent_semmi_az_allaskeresokkel.172842.html

Kép forrása: http://cotcot.hu/cikk/2009/10/30/kozmunka-kozpenz-kozjo

TOP 5